kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Erdoğan Bayraktar

"Merkez, Levent'teki arazisini Ataşehir'e tercih edebilir"

Menekşe ATASELİM EKONOMİ
TOKİ Başkanı Bayraktar, Ataşehir'e taşınmaları konusunda Merkez Bankası yetkilileri ile hiç konuşmadıklarını belirterek, "Levent'te kendi yerleri var. Belki de orayı tercih ederler" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
"Merkez, Levent'teki arazisini Ataşehir'e tercih edebilir"
Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması ile ilgili tartışmalar sürerken, konuyla ilgili açıklama yapan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, banka ile Ataşehir'deki arazi için henüz herhangi bir görüşme yapılmadığını açıkladı. Merkez Bankası'nın İstanbul Levent'te kendisine ait bir arazisi olduğunun altını çizen Bayraktar, "Biz Ataşehir'deki Emlak Konut arsasını diğer kamu bankaları gibi Merkez Bankası'na da teklif edebiliriz. Ancak onların burayı isteyip istemeyeceklerini bilemeyiz. Sonuçta Levent'te de bir yerleri var" diye konuştu. Bayraktar, Ataşehir'de 400 dönüme yakın arazileri olduğunu ve buranın finans merkezi yapılması kapsamında Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank'ın genel müdürleri ile görüştüğünü belirterek, şöyle devam etti: "Temaslarımız sürüyor. Ancak kamu bankaları da Ataşehir'i tercih etmeyebilir. Arazinin değerini, SPK'nın eksper görüşlerini baz alacağımız bir komisyon kurarak ve karşılıklı uzlaşma yoluyla belirleyeceğiz. Anlaşma sağlanırsa arsayı bankalara satacağız. Eğer Merkez Bankası'nın talebi olursa onlarla da görüşürüz." Taşınma kararında hükümetin bilimsel olarak araştırıp dünya konjonktürüne en uygun kararı verdiğini ifade eden Bayraktar, ''Bu bankalar İstanbul'a şimdi gelmezse özelleştirildikten sonra gelecek. Özel banka merkezleri Ankara'da değil. Kamu bankaları özelleşmeden önce İstanbul'a taşınırsa, talipleri artar. Bu avantajdan sağlanacak kaynak devlete kalsın" diye konuştu.

ÖZELLER DE TALİP
Ataşehir'in finans merkezine dönüştürülmesi halinde bazı özel bankaların da projeye dahil olmak istediğinin altını çizen Bayraktar, söz konusu binaların yapımının ise en az 2-3 yıl süreceğini ve bu süreçte özelleştirmenin de daha cazip hale geleceğini söyledi. TOKİ Başkanı, projede yabancı misafirlere yönelik rezidanslara ve ticaret merkezlerine de yer verileceğini belirtti. İstanbul'da nüfus artışının ve büyümenin kontrol altında tutulmasının hükümet tarafından da dile getirildiğinin hatırlatılması üzerine ise Bayraktar, şunları söyledi: "İstanbul'u finans merkezi yapıp sanayi nüfusu boşaltılmalı. Ankara'yı orta ölçekli sanayi şehri yapmak lazım. Başkent olması bir şans. Ankara, sadece memur şehri olmaktan çıkarılmalı ve nüfusu çeşitlendirilmeli. Disneyland de Ankara için daha uygun bir proje. Gündemde tutuyoruz."