kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Doğru 'hat'a oynadı, iki yılda 1'e 12 kazandı

HACER GEMİCİ
2005'te Novartis'in Levent'teki arazisini 17 milyon dolara alan Erkut Soyak, iki yıl sonra talipler sıraya dizilince El Maktum'a komşu arsayı satışa çıkardı. 200 milyon $ gelir bekliyor..
İstanbul'un taşı toprağı altın olunca Soyak Holding'in patronu Erkut Soyak'ın başına talih kuşu kondu. Mart 2005'te Novartis'in İstanbul Levent'teki genel merkez binası ve arsasını 17 milyon dolara satın alan Soyak, buraya Soyak Plaza dikmeye hazırlanırken, önce Zincirlikuyu'da Karayolları arazisinin 800 milyon dolara Zorlu'ya, ardından da Levent'teki İETT arazisi nin KDV hariç 705 milyon dolara Şeyh El Maktum'a satılmasıyla buradaki projeyi rafa kaldırdı. Edinilen bilgiye göre 11 bin 648 metrekarelik arazi için yerli ve yabancı talipler sıra oluşturunca da 2005'te emsali hariç, metrekaresi bin 459 dolardan satın aldığı araziden en az 200 milyon dolar gelir geleceğini görünce araziyi satış kararı aldı.

BEKLENTİLER YÜKSEK
Geçen yıl bölgede en düşük metrekare fiyatı 6 bin dolara kadar çıkarken gayrimenkul uzmanları söz konusu satışta metrekare fiyat aralığının 8 ile 10 bin dolar arasında olacağını ifade ediyorlar. İmar Planı'na göre arazinin emsali yüzde 2.5 olduğundan inşaat metrekaresi 32 bin 564 metrekareye kadar ulaşıyor. Böyle olunca da arazi için beklenen fiyat da 200 milyon dolar ile 300 milyon dolar arasında gidip geliyor. Garanti Yatırım tarafından ihale sürecine sokulan Soyak Holding'in arazisi için taliplere dünden itibaren bilgi odası açıldı. 22 Şubat günü kapalı tekliflerin alınacağı ihalede, en iyi teklifi veren 4 grubun 27 Şubat'ta geçici teminatları kabul edilecek. Ardından da 29 Şubat günü açık artırmaya gidilecek. 47 yıldır inşaat sektöründe olan Soyak Grubu'nun patronu Erkut Soyak'ın yakın çevresine, arazideki değer artışının kendisi için büyük bir sürpriz olmadığını ifade ettiği ve "Bu kadar değerli arazide genel merkez kurmanın anlamı yok" dediği öne sürülüyor.

PLAZA YAPACAKTI
Erkut Soyak, Mart 2005'te genel müdürlük binasını Kurtköy'deki fabrikasına taşıyan Novartis'ten 17 milyon dolara satın aldığı binanın yerine plaza yapacağını belirterek, "Bu iş için Amerika'nın 5 ünlü mimarı ile çalışıyoruz. 75 milyon dolara mal olacak plaza inşaatını 2008'de bitiririz" demişti.
Haberin fotoğrafları