kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Minik Melda'nın ölümü anne Ferya Vecan'ı yıktı.

Melda çok direndi ama dayanamadı

Erkan DOĞAN SABAH
Melda bebek için herkes seferber oldu. İlik 43 ülkede arandı ve Belçika'da bulundu. Ama Melda iç kanama sonucu can verdi..
Bağışıklık sistemi yetmezliği ile dünyaya gelen ve ihtiyaç duyulan kemik iliği 43 ülkede yapılan tarama sonucu Belçika'da bulunarak önceki gün nakledilen Melda bebek, iç kanama sonucu yaşamını yitirdi. İzmir'in Ödemiş ilçesinde yaşayan Hakan-Ferya Vecan çiftinin ikinci çocukları Melda, 16 ay önce ağır bağışıklık sistemi (immun) yetmezliğiyle dünyaya geldi. Doktorların bir yıl ömür biçtiği Melda'nın kurtulması için tek şansı kemik iliği nakliydi. Ağabeyi ile anne babasının dokuları uymayınca, 4 ay önce Dünya Kemik İliği Bankası'na üye 43 ülkeden 12 milyon gönüllü arasında tarama yapıldı. En sonunda Belçika'da 10 yıl önce doğum yapan bir kadının kordon kanından alınan iliğin Melda'ya uyduğu belirlendi. Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Savaş Kansoy ve Doç. Dr. Serap Aksoylar, önceki gün 2 saat süren bir operasyonla iliği Melda'ya başarıyla nakletti.

STERİL ODADA KALACAKTI
Melda, annesi Ferya Vecan'la birlikte yaklaşık 40 gün steril odada kalacaktı. Ancak, operasyondan önce de 2 kez iç kanama geçiren Melda, ameliyat sonrası tekrar iç kanama geçirdi. Yoğun bakıma alınan Melda, tüm çabalara rağmen kurtarılamadı ve dün yaşamını yitirdi. Operasyonun başarılı geçtiğini söyleyen Prof. Savaş Kansoy, "Onu yaşatmak için seferber olduk. İliğin tutup tutmayacağı bir aylık süreçte belli olacaktı. Nakil başarılı geçti ama yine iç kanama geçirdi ve kurtaramadık. Çok üzgünüm" dedi.