kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Devlet Başkanı Nestor Krichner

Arjantin enflasyonla oynadı, yatırımcıdan 5 milyar $ çarptı

MAHMUT SANCAK
Arjantin enflasyon rakamlarında manipülasyon yapıldığı iddiasıyla çalkalanıyor. Enflasyona endeksli kâğıtlar satan Hazine'nin bu yolla kasasında 5 milyar dolar kaldığı ileri sürülüyor..
Arjantin'in başı enflasyon istatistikleriyle dertte. Yaklaşık bir yıl önce enflasyon rakamlarıyla oynadığı ve verilerin sürekli düşük çıkmasına neden olduğu için eleştirilerin hedefi haline gelen Arjantin Ticaret Bakanı Guillermo Moreno'nun enflasyonu düşük gösterdiği için devlete en az 5 milyar dolar kazandırdığı belirtildi. Peki Arjantin 5 milyar doları nasıl kazandı?

% 8 DEĞİL BELKİ DE % 22
Tüketici enflasyonuna endeksli tahviller ihraç eden Arjantin yatırımcılara yıllık enflasyon tutarında faiz ödüyor. Enflasyon verileri baskı altında tutulup düşük açıklanınca da Arjantin Hazine'si yatırımcılara daha düşük bir getiri ödüyor. Özellikle yabancı yatırımcıların büyük tepkisini çeken enflasyon manipülasyonu yüzünden hükümet sıkıntılı günler geçiriyor. Çünkü son olarak 2007 enflasyonunu da yüzde 8.5 açıklayan Arjantin'e kimse inanmıyor. Kimsenin ciddiye almadığı hatta gazetelerde espri malzemesi olarak kullanılan enflasyon rakamlarının aslında yüzde 8.5 değil yüzde 17-22 arasında olduğu tahmin ediliyor. Eğer iddia edildiği gibi enflasyon rakamları baskı altında tutuluyorsa yatırımcı kazanması gerekenin yarısını dahi alamamış gibi görünüyor. Nitekim söz konusu dönemde 1 puan bile düşük çıkan enflasyonun Hazine kasasına 560 milyon dolar bıraktığı belirtiliyor. Arjantin ekonomisini yorumlayan uzmanlar enflasyondra manipülasyonun gelecek için büyük zararlar getireceği konusunda uyarıda bulunurken, açıklanan rakamlar açısından güven kazanılabilmesi için ülkenin enflasyonu hesapladığı sepeti değiştirmesi ve dünya kamuoyuna açıklaması gerektini savunuyorlar. Ancak güvenin yeniden kazanılmasının zor olacağını belirtiliyor.
Haberin fotoğrafları