kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD'de resesyon korkusu ile Nasdaq 8 günde % 8 çakıldı!

Furkan ALP EKONOMİ
ABD Merkez Bankası Başkanı'nın agresif faiz indirimi sinyali verdiği açıklamaları da borsaları kurtaramadı. ABD borsaları son 17 yılın en sert kayıplı başlangıcını yaptı..
ABD hisse senedi piyasaları sekiz işlem gününün geride kaldığı 2008'e son 17 yılın en kötü performansıyla başladı. ABD borsaları ekonominin durgunluğa girdiği endişeleri ile 1991 yılında yaşanan durgunluktan beri en keskin düşüşlerini yaşadı. Yeni yılda en çok düşen ABD borsası yüzde 8'lik değer kaybıyla teknoloji endeksi Nasdaq oldu. Dow Jones Endeksi yüzde 5, S&P 500 Endeksi ise yüzde 4.1 geriledi. Aralık ayında ABD'de işsizliğin yüzde 5 yükselmesi ve imalat endeksinin 47.7 puana gerilemesi ile ABD ekonomisi durgunluk sinyalleri vermeye başladı. Temmuz ayında uluslararası piyasaları etkisi altına alan mortgage krizi nedeniyle finans şirketleri ve bankaların son çeyrekte beklenenden fazla zarar edeceği ihtimali de önceki gün New York Times gazetesinde yayımlanan bir haber ile güçlendi.

DOLARIN DÜŞÜŞÜ HIZLANDI
Haberde, Merrill Lynch'in son çeyrekte mortgage krizine bağlı olarak 15 milyar dolar zarar edeceği bildirilirken, ABD'li dev bankaların birbiri ardına yayımladıkları durgunluk raporları da piyasaların alarma geçmesine neden oldu. ABD ekonomisine ilişkin büyüme kaygılarının ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin konuşmasının ana gündem maddesini oluşturması ve Fed'in durgunluğu engellemek için agresif faiz indirimlerine hazırlandığı mesajları da bu karamsar tablonun para politikası yapıcılarını da endişelendirdiği şeklinde yorumlanarak, yatırımcılarda paniğe neden oldu. Dow Jones Endeksi'nde işlem gören American Express hisseleri şirketin son çeyrekte 440 milyon dolarlık zarar edeceği beklentisi ile yüzde 10.1 düştü ve Dow Jones endeksinin en çok değer kaybeden hissesi ve endeksin düşmesine neden olan hisse oldu. Fed Başkanı Bernanke'nin yatırımcılara güven vermek için yaptığı açıklamalar da piyasaları altüst etti. ABD borsaları sert düşüşler ile haftayı kapatırken, dolar uluslararası para birimleri karşısındaki değer kaybını hızlandırdı. Euro dolar paritesi 1.48 seviyelerine doğru yükselişe geçti ve 1.4776 sent seviyesinde kapandı. Analistler, Nasdaq Endeksi'nin 5 günlük performansının ABD borsalarının bir yıl boyunca izleyeceği yola gösterici olduğunu belirterek, 2008'in kâbus gibi olabileceğine dikkat çekti.
Haberin fotoğrafları