kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Bahar Aysan

Çin'e metal mobilya satan tek Türk şirketi

SİNAN ÖZEDİNCİK
SİNAN ÖZEDİNCİK
HONG Kong'a Türkiye'den metal mobilya satan tek şirket olan B&T Design'ın Kurucusu Bahar Aysan, Çin, Hindistan, Japonya gibi ülkelerin tasarım için çok istekli olduğunu belirtiyor. Tasarım zevkinin Avrupa'dan çıktığına dikkat çeken Aysan'la şirketini ve hedeflerini konuştuk.

* Çin'e bile Türk yapımı mobilyalar satıyorsunuz. Bunu nasıl başardınız?
Uzakdoğu ülkeleri ile alışkanlıklarına bağlı Amerikalılar, tasarımla yeni tanışıyor. Bu bizim için büyük bir potansiyel. Tasarım zevki, Avrupa'dan çıktı. Zaman içinde, Avrupalılar yeni ürünlere doydular. Ama Çin, Hindistan, Japonya, tasarım için çok istekli. Azerbaycan'a gittiğinizde, bütün işadamlarının elinde Vertu marka telefon görüyorsanız, dünyada, parası olan ve kişisel farklılığını tasarımla vurgulamak isteyen, büyük bir potansiyel olduğunu anlayabilirsiniz. İşte biz, dünya markası olmak için, farklılık ve kalite arayan, bu büyük potansiyele güveniyoruz.

* Rekabetin kıyasıya olduğu bir sektörde, yükselmek nasıl mümkün oluyor?
Türkiye'de hiçbir zaman kriz ortamı bitmiyor. Devalüasyon etkisi, savaş etkisi, seçimlerin etkisi, bütün bunları düşünüp durursak, hedef koyayabiliriz. Biz şirket olarak, yöneticilerin, bu ortamı doğal kabul edip işi, tüm bu faktörleri düşünerek yapmaları gerektiğine inanıyoruz. Nasıl yolda yürürken, bir dört yol ağzına gelince durup, yola bakıyorsak, ticarette de, Çin ne yapacak, alıcı profili nasıl değişiyor, iyi gözlemlemek gerekli.

* 1993'te B&T'yi kurduğunuzda hedefleriniz neydi, bugünkü başarı sizin için sürpriz mi?
Öncelikle, kendi markamızı yaratmayı hedefledik. 2000 yılına geldiğimizde ise bu hedefimizi, uluslararası boyuta taşıdık. Bütün uluslararası fuarlara katıldık. Şu anda, Yunanistan'da, özellikle turistik yerlerde, pek çok restoranda, kafede, kendi sandalyelerimizde oturup yemek yiyoruz. Brunei'de bir kralın yemek masasında, dünyadaki sayılı otellerde, Prag'taki en lüks lokantada, kendi ürünlerimizi görüyoruz. Japonya'da, ürünlerimizin daha küçük ölçüleriyle üretilmişlerini, Amerika'da ise, onların zevkine göre boyutları genişletilmiş ürünlerimizi görüp, dünyanın ortak beğenisine hitap eden tasarımlar yaratmanın tadını çıkartıyoruz. Singapur'da, üç yıl önce, eşim Talip Aysan'ın Mod adlı koltuğu ile yılın en iyi tasarımı ödülünü kazandık. Şu anki hedefimiz ise beş yıl sonra, dünyanın en iyi 10 tasarım markasından biri olarak sayılmak. Ve bu hedef, bizim için hayal değil.