kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Zara dava açtı, Zarakol'a markanın 'kol'unu önerdi

MELTEM ERSOY
Halkla ilişkiler duayeni Necla Zarakol, Zarakol unvanını tescil ettirmek isteyince, moda devi Zara "Ünümü kullanarak haksız rekabet yapıyor" diyerek dava açtı. Zara, Zarakol'dan 'Zara' kısmını kaldırmasını istiyor..
Yaklaşık 25 yıldır basın ve halka ilişkiler sektöründe faaliyet gösteren ve 15 yıldır da Zarakol soyadını unvan olarak kullanan duayen Necla Zarakol, Zarakol unvanını tescil ettirmek için Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) başvurunca hazır giyim devi İspanyol Zara 'ünümü kullanarak haksız rekabet sağlıyor' gerekçesiyle dava açtı. Bunun üzerine Zarakol İletişim Hizmetleri de karşı dava açtı. Zara, Zarakol İletişim Hizmetleri şirketinin kurucusu Necla Zarakol'dan antetli kağıtlardaki, kartvizitlerdeki ve tüm şirket belgelerindeki 'Zara' kısmının kaldırmasını ve kalan 'kol' kısmının kullanılmasını istiyor. Zara'nın dava dilekçelerinde ve mahkeme başvurusunda, Zarakol şirketinin ve kurucusunun Zara markasının tanınırlığından yararlanarak art niyetli bir başvuru yaptığını, bu nedenle "Zara" ismine "kol" eki takarak ticari fayda sağlamaya çalıştığını iddia ediyor.

TÜM DÜNYADA DAVALARI VAR
Necla Zarakol, aynı sektörde faaliyet göstermediklerine ve bu temelde nedenle haksız rekabete yol açacak bir durumun oluşmadığına dikkat çekerken, "Ayrıca Zarakol benim eşim ile evlendiğimde aldığım soyadım, soyadımı şirkette unvan olarak kullanmak da doğal hakkım" diye konuştu. Bu mantıkla düşünüldüğünde Türk sanat müziği sanatçısı Zara'nın da ya da Manzara adında başka bir markanın da benzer bir davaya konu olabileceğini belirten Zarakol, Zara'nın tüm dünyada bu tür davaları olduğunu kaydetti. Zarakol, "Zara'nın tüm dünyada, içinde Zara geçen, başında ya da sonunda fark etmez, markalara benzer davalar açtığını öğrendik" diyerek, bu konuda kendilerinin yaşadığı hukuki süreci şöyle anlattı:

BİZ DE DAVA AÇTIK
"2005 yılında biz, yıllardır kullandığımız Zarakol adını tescil ettirmeye karar verdik ve Paten Enstitüsü'ne başvurduk. Zara'nın patent danışmanları bizim bu başvurumuza itiraz etti. Biz bu itiraza itiraz ettik. Konu TPE içindeki ilgili Yeniden Değerlendirme Kurulu'na gitti. Kurul, bizim Zara'ya yaptığımız itirazımızı haklı buldu ve bize bazı alanlarda Zarakol markasını kullanabilme izni verdi. Bu gelişmeler üzerine Zara bizim hiçbir alanda tescil alamayacağımızı öne sürerek tekrar itiraz etti ve teminat yatırarak bizim iznimize tedbir koydurdu ve konuyu mahkemeye de taşıdı. Bizim hukuk danışmanımız da itirazı görünce dava açtı. Şimdi Ankara Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde iki gün arka arkaya bu iki dava görülecek ve konu karara bağlanacak. Bu arada, Zara bizimle ilgili TPE'ye başvururken, içinde 'zara' geçen hiçbir sözcüğün marka olarak kullanılamayacağını iddia ediyor. Yani Zarakol değil de, Manzara Halkla İlişkiler olsaydi, ben yine aynı durumla karşı karşıya kalacaktım."