kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ali Canip Olgunlu Elif Dürüst

Tasavvuf derslerinin ilk öğrencilerinden olacağım

EYLEM BİLGİÇ - GÜNAYDIN
Aralık Derneği'nde bu ay sonunda tasavvuf dersleri başlıyor. Derse katılanların ödeyeceği ücret Doğu'daki çocuklara gidecek. Son dönemde tasavvufa olan ilginin arttığını belirten derneğin kurucularından Elif Dürüst, derslere kendisinin de katılacağını söylüyor..
Eğitim programları düzenleyen ve kazandığı parayı Anadolu'da yürüttüğü sosyal sorumluluk projelerine aktaran Aralık Derneği, 23 Ocak'ta başlayacak 'Tasavvuf Dersleri' ile katılımcılarına yeni kapılar açmayı hedefliyor. Dersleri Türkolog ve tasavvuf uzmanı Ali Canip Olgunlu verecek. Aralık Derneği'nin kurucularından Elif Dürüst ve Ali Canip Olgunlu ile tasavvuf derslerini ve tasavvufu konuştuk.

* Aralık Derneği'nde tasavvuf derslerinin verilmesine nasıl karar verdiniz?
Elif Dürüst:
Biliyorsunuz Aralık Derneği'nde çeşitli eğitim programları veriyoruz. Bu derslerin verilmesindeki amaç, bir konu hakkında düşünerek ve paylaşarak bilgi sahibi olmak. Tasavvuf da bu tip bir eğitim anlayışı için çok uygun. Tasavvuf dersiyle ilgili talepler de gelmeye başlamıştı.

* Son dönemde Türkiye'de, din ve muhafazakarlığın yükselen bir trend haline gelmesinin, bu dersi koymanızda etkisi var mı?
E.D.:
Şu andaki laiklik-İslam çatışması arasında birçok insan yerini bulamıyor. Kendi yerimizi düşünmek, anlamlı sorular sormak, manevi dünyayı araştırmak için bu dersin çok uygun olduğunu düşünüyorum ben. Özellikle bizim gibi mozaik haline gelmiş bir toplum, son zamanlarda bu arayışı daha çok hissediyor. Bu seminerin, parçalı ahengin nasıl mümkün olabileceğini görmemize ve kendi iç yolculuğumuzu yapmamıza yardımcı olacağını düşünüyorum. Kendimizi daha iyi tanıyıp, içimizdeki huzuru bulmanın; ülkenin içinde bulunduğu bu dönemde daha gerekli olduğunu düşünüyorum. Ve bu dersin ilk öğrencilerinden biri ben olacağım.

HERKES MANEN DOĞACAK
* Ali Canip Bey, Aralık Derneği'ndeki derslerinizde neler anlatacaksınız?
Ali Canip Olgunlu:
İlk haftalarda genel tasavvufun kaynağını; nasıl ve nereden çıktığını işleyeceğiz. Çünkü bu genellikle yanlış biliniyor. Tasavvuf, sadece İslami kültürün içerisinde ortaya çıkan mistik bir yorum değildir. Tasavvuf; İsa'da da, Musa'da da, Buda'da da, Zerdüşt'te de vardır. O anlamda tasavvufun kaynağını alacağız ve Platon'a kadar gideceğiz. Ayrıca dinler tarihini, mitolojiyi, edebiyatı inceleyeceğiz. Yani çok entelektüel bir çerçeve içinde tanıyacağız tasavvufu. İnşallah sekiz hafta sonunda, bütün katılımcılar manen doğacaklar.
E.D.: Mesela ben, derslere katılacak bir öğrenci olarak tasavvufta kadının yerini merak ediyorum.
A.C.O.: Tabii hafta hafta belli konuları ele alacağız. Örneğin kadın konusunda; Yunus'un, Mevlana'nın, Buda'nın kadına bakışı ile genel dinler tarihindeki durumu net olarak ortaya koyacağız.

Aralık Derneği tel: 0212 258 69 65