kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Vali suçu 'düşük kod'a yükledi

Hülya KARABAĞLI ANKARA
İstanbul Valisi Güler, TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na, Dink'e eylem yapılacağına ilişkin Trabzon Emniyeti'nin uyarı yazısının "düşük kodlu" olduğu için dikkate alınmadığını söyledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Vali suçu 'düşük kod'a yükledi
SABAH, Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nun Hrant Dink suikastını incelemek üzere oluşturduğu alt komisyonun tutanaklarının önemli bölümlerini açıklıyor. Tutanaklarda, hem İstanbul Valisi Muammer Güler, hem de Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü'nün uyarı yazısına karşın Hrant Dink'in korunmamasını, yazının "düşük kodlu" olmasına bağlıyor. Güler ve Cerrah, "O kodla gelen yazı emniyet müdürüne veya valiye kadar çıkmaz" diyerek, kendilerini savundu. AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Ocaktan'ın başkanlığını yaptığı komisyon, 3-4 Ocak tarihleri arasında İstanbul'da resmi yetkilileri dinledi ve Dink ailesi ile evinde görüştü. Görüşmenin tutanaklarına İstanbul Valisi Muammer Güler'in çarpıcı açıklamaları şöyle yansıdı:

* Vilayetteki konuşma 2004 yılında. Cinayetle arada 3 yıl var. 06.02.2004'te Hrant'ın Sabiha Gökçen hakkında çıkan yazıları gerginlik çıkardı.

* İstanbul'da koruma önlemi alınabilecek 500'e yakın Ermeni kişi ve kuruluş var. Aklımıza Dink'le konuşmak geldi. Azınlık işlerine bakan vali yardımcımız Dink'i çağırdı. Dink iyiniyet ve nezaket kuralları çerçevesinde uyarılmak istendi.

TEHDİT EDİLMEDİ
*
Vali Yardımcısı tarafından tehdit edilmemiştir. Dink'in tehdit edildiğine dair valiliğe yapılmış bir başvurusu yoktur. Koruma talebi de yoktur.

* Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü'nden İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne gönderilen yazı yüksek kodla gelmemiş ve Yardımcı İstihbarat Elemanına (YİE) dayanan bir istihbarattır. Yani çok güvenilir değil. Oluşum Trabzon'da, mesela yazıda Yasin Hayal İstanbul'a gidebilir deseydi önemli olabilirdi. O kodla gelen yazı emniyet müdürüne veya valiye kadar çıkmaz. Yalnız bir eksik var İstanbul Emniyeti cevap yazabilirdi. O yapılmamış.
Haberin fotoğrafları