kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Doları düşüren iki gelişme

1 1917'den beri ilk kez ABD'de not düşecek
ULUSLARARASI
kredi ve derecelendirme kuruluşu Moody's ABD'nin reytinginin düşebileceği uyarısında bulundu. Financial Times gazetesinin haberine göre, ABD önümüzdeki 10 yıl içerisinde ekonomi üzerinde ağır yükü olan sağlık ve sosyal güvenlik harcamalarına karşı radikal bir aksiyon planı hazırlayamaz ve harcamaları kontrol altına alamaz ise reytingi düşecek. Haberde, durgunluk senaryoları ile boğuşan ABD ekonomisinin uluslararası arenadaki finansal üstünlüğünü koruyabilmesi için bütçe giderleri üzerine odaklanması gerektiği bildirilirken, ABD hükümeti tarafından yaşlı ve yoksul vatandaşlar için finanse edilen sağlık harcamalarını kontrol altına alınmamasının bütçe üzerinde olumsuz etki yaratacağı vurgulandı. Moody's en son 1990'lı yıllarda ABD Hazinesi'nin borcu nedeniyle reytingini düşürmekle tehdit etmişti. ABD bütçesinin AAA reytingi aldığı 1917 yılından beri reytingi hep en üst seviyede 3A olarak yer aldı.

2 Bernanke: Ekonomi çok kötüye gidiyor
ABD
Merkez Bankası (Fed) Ben Bernanke, 2008 için ABD ekonomisine yönelik tahminlerin kötü yönde geliştiğini söyledi. Bernanke bankanın bu kötü gidişe rağmen gerek duyulduğunda harekete geçmekte tereddüt etmeyeceğini tekrar ederek piyasalara moral vermeye çalıştı. Bernanke'nin bu açıklamaları piyasalarda Fed'in faiz toplantısını beklemeden faiz indirimi yapabileceği ve bu indirim oranının yüzde 50'den az olmayacağı yönündeki beklentileri destekledi. Bernanke uyarılarda bulundu:

* Yeni konuta yönelik talep düşüyor. Bu da mevcut sorunların sürdüğü anlamına geliyor.

* Yüksek petrol fiyatları, düşük konut fiyatları ve varlık değerleri tüketici harcamalarını tehdit ediyor.

* İstihdam alanında durum kötüye giderse, tüketici harcamalarıyla ilgili riskler daha da artar.

* Fed'in enflasyonla olan mücadelesinde kredibilite kaybına uğraması büyüme konusunda geleceğe yönelik sorunların doğmasına neden olur.

* Büyümeyi desteklemek ve doğacak risklere karşı güvence sağlamak için gerektiğinde harekete geçmeye hazırız.