kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kardeşini kapatan ailesine dava açtı

Tutkun AKBAŞ - HABER MERKEZİ
ABD'de yaşayan Ömer K., kız kardeşini okuldan alarak Kuran kursuna veren anne babasına karşı dava açtı. K., kendisinin vasi tayin edilmesini istiyor..
Amerika'da yaşamını sürdüren Ömer K. (33) kız kardeşi Zehra'yı ilköğretim 6. sınıftan alarak Kuran kursuna gönderip, başını türbanla örttüren anne ve babasına karşı velayeti kötüye kullanma davası açtı. Fatih 3. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde açılan ve 4 Mart 2008 günü görülecek olan davada anne ve babasından şikâyetçi olan Ömer K., ailesinin yasal sorumluluklarını yerine getirmediği şikâyetinde bulundu. Davayı yürüten avukatı Erdal Doğan dava dilekçesinde, 13 yaşındaki Zehra ile birlikte anne Hanife ve baba Süleyman K.'nin ikamet ettikleri adresten ayrıldıklarını ve izlerinin bulunamadığını ifade etti.

DİLEKÇE SONUÇSUZ
Zehra K., İstanbul Fatih ilçesinde bulunan özel bir kolejde 6. sınıfa geçtiği yıl anne ve babası tarafından okuldan alınıp, 8 yıllık zorunlu eğitim ve öğretimi yarıda kesildi. Zehra'nın abisi Ömer K. ile ablası Büşra B. önce 16 Ağustos'ta Fatih Kaymakamlığı ile İstanbul Valiliği'ne birer şikâyet dilekçesi sundular. Dilekçelerde şunlar belirtildi: "Kardeşim Zehra K., Özel Sultan Fatih İlköğretim Okulu'nda zorunlu 8 yıllık eğitimini sürdürmekteyken 2005- 2006 eğitim ve öğretim yılında, 6. sınıfa devam etmesi gerekirken, anne ve babamız Hanife K. ve Süleyman K. tarafından okuldan alınmış ve eğitimi yarım bıraktırılmıştır. Milli Eğitim Kanunu gereği anne ve babamızın ve idarenin kendine yükletilen yasal sorumluluk gereği, kardeşimizin temel ve zorunlu eğitimini alması için gereken tüm işlemlerin yapılmasını arz ve talep ederiz." Ancak aynı zamanda Hrant Dink'in avukatı da olan Erdal Doğan tarafından Fatih 3. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne sunulan dilekçede, Fatih Kaymakamlığı ve İstanbul Valiliği'ne yapılan başvuruların sonuçsuz kaldığı belirtildi.

FATİH'TE BİR TARİKAT
Abi Ömer K. açtığı davayla küçük kardeşinin velayetini üzerine alıp, vasisi olarak kardeşinin her türlü maddi ve manevi yükümlülüklerini karşılamak istiyor. Halen ABD'de yaşayan K. Türkiye'ye dönme hazırlığı yapıyor. Öte yandan Zehra K.'nin Fatih Çarşamba'daki İsmailağa tarikatı olarak bilinen grubun bir Kuran kursunda eğitim aldığı, anne ve babasının da bu tarikata üye olduğu ileri sürüldü. Bu arada mahkemeye sunulan hukuki deliller arasında Zehra'nın okul karnesi, pasaportu ve günlükleri de yer aldı. Zehra K. tarafından abisine yollandığı anlaşılan mektuptaki bazı ifadeler de ilginç. Abisine yolladığı sert mektuplardan birinde şunları yazmış:

ZİNA SUÇLAMASI
"Abi diyecek bir abiliğin yok ama ben terbiyemden dolayı abi diyorum. Siz beni sevdiğinizi söylüyorsunuz ama sevmiyorsunuz. Siz gurur ve nefsinizi seviyorsunuz. Bu kararı 5 yaşımda almıştım. O zaman zorlayarak okula kaydettirdiniz. Hiçbir zaman ben okulu sevmedim. Büşra ablam diyordu ben inanmıyordum. 'Zina yapıyor, parasını kızlarla yiyor' demişti. Benim abim böyle yapmaz diyordum. Bana kızardı. Meğersem hepsi çok doğruymuş. Böyle abi ben istemiyorum. Ben senden utanç duyuyorum."
Haberin fotoğrafları