kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Jetler vurdu, petrol 96 $'a fırladı!

EKONOMİ
Petrol fiyatlarının yükselişini Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyinde gerçekleştirdiği hava operasyonlarına bağlayan Bloomberg haber ajansı, harekâtın petrol ihracında kesinti yaratacağını bildirdi. Petrol spekülatif hareketle 2 dolar artarak 96.16 doları gördü. ABD'de stokların azalacağı beklentisi de artışa neden oldu..
Petrol fiyatları dün 96 dolara dayandı. Uluslararası piyasalarda yer alan spekülatörler Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinde bulunan teröristleri vurmasını yine fırsat bildi ve petrol fiyatlarını tırmandırdı. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait savaş uçaklarının Irak'ın kuzeyinde bölücü terör örgütü PKK'ya ait 200'ün üzerinde tesisi vurması sonrasında dün de Zap bölgesinde yer alan terör yuvalarına bomba yağdırması uluslarararası piyasalarda petrol fiyatlarının yükselmesinin nedeni olarak gösterildi. Bloomberg haber ajansına göre, ABD ham petrol fiyatları dün Türk savaş uçaklarının Irak'ın kuzeyinde bulunan terörist hedefleri vurması sonrasında 96.16 dolara kadar yükseldi. Haberde, petrol fiyatlarının yükselmesinde Irak'ın kuzeyinde yer alan boru hatlarından ihraç edilecek petrolün kesintiye uğrayacağı endişesinin etkili olduğu bildirildi.

ABD STOKLARINDA AZALMA ETKİLİ
Geçtiğimiz kasım ayında 99.21 dolara kadar yükselen ABD ham petrol fiyatları özellikle spekülatörlerin Ortadoğu'da yaşanan gerginlikleri manipüle etmesi ile 100 dolar sınırına dayandı. Vurulan bölge ile boru hattı arasındaki mesafenin uzak olması da spekülasyon iddialarını destekledi. Ancak boru hattının geçmişte de sık sık bombalama ve sabotaj sonucu kesintiye uğradığını belirten petrol ticareti yapanlar, PKK'nın Irak- Türkiye boru hattına sabotaj yapabileceği ve petrol ihracatının kesintiye uğrayabileceği endişesi taşıyor. Öte yandan ABD'li Associated Press (AP) ise petrol fiyatlarının dünkü yükselişini ABD'de bugün açıklanacak olan ABD ham petrol stoklarına bağladı. AP'nin haberine göre, ABD'de ham petrol stokları son 5 haftadır üst üste düşüş gösteriyor. ABD ham petrol stoklarının 1.8 milyon varil düşmesi bekleniyor. Bu da petrol fiyatlarındaki artışa neden oluyor.

NİJERYA'DA BORU HATTI YAKILDI
Afrika'nın en büyük petrol üreticisi Nijerya'da ise yağmacılar tarafından ateşe verilen ve günde 2.6 milyon varil petrol taşıyan boru hattında 40 işçi hayatını kaybetti. Piyasa analistleri, ABD ham petrol stoklarının azalması ve dünya petrol ihtiyacını kesintiye uğratacak her gelişmenin petrol fiyatları üzerinde olumsuz etki yarattığını belirtti. Son dönemlerde petrol fiyatlarındaki artışın arz talep dengesinden çok spekülatif amaçlı hareketler ile ilgili olduğuna dikkat çeken uzmanlar, petrol fiyatlarının gerçekte varil başına 50-60 dolar arasında seyretmesi gerektiğine işaret etti. Petrol fiyatlarındaki yükseliş ABD'li tüketiciye de yansıdı. Benzin istasyonlarında pompa fiyatı galon başına 2.9373 dolara kadar yükselirken, benzin fiyatları ABD'de kasım ayının ortasında 3.11 dolara kadar yükselmişti.