kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Hamid Karzai

Teröristlerle görüşen iki BM diplomatını attı

Afganistan lideri Karzai, yönetiminden gizli yapılan görüşmeler nedeniyle iki üst düzey yetkiliyi sınır dışı etti. İngiltere'de de istihbaratın gizlice devrik Taliban yönetimiyle görüştüğü ortaya çıktı..
Afganistan'da görev yapan üst düzey Batılı yetkililer ile İngiliz ajanlarının, 2001'de devrilen köktendinci Taliban'la görüştüklerinin saptanması uluslararası gündeme bomba gibi düştü. Devlet Başkanı Hamid Karzai, biri Birleşmiş Milletler diğeri de Avrupa Birliği yetkililerini "persona non grata" (istenmeyen kişi) ilan etti ve sınır dışı ediyor. Karzai'nin sözcüsü Humayün Hamidzade, ülkedeki AB misyonunun başı İrlandalı Michael Semple ile BM'nin üçüncü sıradaki ismi İngiliz Marvin Patterson'un Taliban'la görüştüklerini söyledi. İki ismin, köktendinci yetkililere para bile verdiğini söyleyen Hamidzade, "Üzerlerine vazife olmayan işlerle uğraşıyorlar. Soruşturma başlattık. 48 saat içinde gidecekler" dedi.

BM: 'HER ŞEY YANLIŞ ANLAMA'
BM Sözcüsü Alem Sıdık ise, ortada bir yanlış anlama olduğunu söyledi ve diplomatların Taliban'la görüştüğü iddialarını reddetti. Öte yandan İngiltere'deki Gordon Brown hükümeti, dış istihbarat birimine (MI6) bağlı ajanlarının, Taliban'ın önde gelen üyeleriyle görüştüğünün ortaya çıkması üzerine daha da köşeye sıkıştı. Buluşmanın bu yılın ortalarında gerçekleştiğini yazan Daily Telegraph gazetesi, "MI6 Taliban ile görüşerek barış yapmaya çalışıyor. Taliban'a yardımcı olacaklarını söylemişler" şeklinde yazdı.