kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Bıçak kemiğe dayandı ya dolara müdahale edin, ya teşvik verin'

Kurun seviyesinden rahatsız olan turizmciler isyan etti. TÜROFED Başkanı "Kur yükselirken nasıl müdahale ediliyorsa, düşerken de edilsin" dedi..
Döviz kurunun seviyesi turizmcileri de isyan ettirdi. 2008 yılında 26 milyon turist hedefini önüne koyan turizm sektörü 'bıçak kemiğe dayandı' uyarısında bulundu. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, 2007 yılında yatırımların arttığını, ancak kurlardaki düşüşün bu pembe tabloyu bozabileceğini belirterek, "Hükümet kurlar yükselirken nasıl müdahale ediyorsa, bu kadar düşerken de müdahale edebilir. Bunu bekliyoruz'' dedi.

RAKAMLAR ŞAŞIRTTI
TÜROFED'in Taksim Eresin Oteli'nde düzenlediği geleneksel basın buluşmasında turizm sektörü açısından 2007 yılını değerlendiren ve 2008 beklentilerini anlatan Barut, 2007 yılının sayısal olarak bakıldığı zaman gayet başarılı geçtiğini, bir önceki yıla göre turist sayısında yüzde 18'lik artış gerçekleştiğini kaydetti. "Doğrusu rakamlar beklentilerimizin de üzerinde" diyen Barut, satışları büyük oranda dolar bazında olan işletmelerin dolulukları yüksek olmasına rağmen çok düşük kar marjıyla çalıştığına işaret etti. Barut, "Bu maliyetler, bu satış fiyatları ve kurlarla işletmelerimiz bundan sonra alışık olduğumuz hizmet standardını tutturamayabilirler'' diye konuştu.

SİHİRBAZ DEĞİLİZ
Bu yıl yatırımların arttığına da işaret eden Barut, şöyle devam etti: "Ancak kurlardaki düşüş bu pembe tabloyu bozabilir. Biz bu konuda uyarıyoruz. Hükümet, kurlar yükselirken nasıl müdahale ediyorsa, bu kadar düşerken de müdahale edebilir. Biz bunu bekliyoruz. Dolar bir yılda yüzde 20 değer kaybediyorsa, bunu kompanse etmek gerçekten sihirbazlık gerektiriyor." Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Barut, KDV oranlarının 1 Ocak 2008'den itibaren düşürülecek olduğunun anımsatılması üzerine de, "Mevcut kayıplar nedeniyle bundan elde edeceğimiz geliri daha gelmeden kaybettik. Kur çıkmıyorsa, vergi yükü düşürülsün. AB üyesi ülkelerle kıyaslandığında turizmde istihdamdaki vergi yükü bizde çok yüksek. Onlar da bu oran yüzde 25'lerde iken bizde yüzde 40'lara kadar çıkıyor. Yine yüksek ÖTV oranları bizi zorluyor. Rakip ülkelerle aynı şartları beklememiz doğal" dedi.