kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kış uçukları gözü tehdit ediyor

Uçuklar, en fazla dudaklar ve ağız etrafında, yanaklar ve parmaklarda olur. Göz çevresinde çıkan uçuklar, enfeksiyon göze sıçrarsa kornea körlüğüne bile neden olabilir..
Medical Park Bahçelievler Hastanesi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Makbule Dündar; uçukların çok yaygın görülen enfeksiyonlar olduğunu belirtiyor: "Kışın havaların değişimi ile birlikte ateşli hastalıklar, gripnezle gibi enfeksiyonlar sıkça ortaya çıkar. Bunun üzerine soğuk havaya bağlı ortaya çıkan cilt kuruluğu da eklenince uçuklar daha sık görülür." Dündar, uçuklar hakkında şu bilgileri verdi...

* Uçuklar, vücudun herhangi bir yerinde görülebilir. Fakat en fazla dudaklar ve ağız etrafında, yanaklar veya parmaklarda olur. Ciltte kırmızı ağrılı alanda tek veya grup halinde küçük içi su dolu kabarcıklar şeklinde ortaya çıkar.

* Bu enfeksiyona herpes simpleks virüsü neden olur ve bir başkasının aktif enfeksiyonu ile temas yoluyla geçer.

* Yemek takımları, havlu ve tıraş bıçakları diğer bulaşma kaynaklarındandır. 1. tip herpes genellikle uçuk yapar. 2 tip ise genital herpesten sorumludur.

* İlk herpes enfeksiyonu belirtileri virüsü aldıktan 20 gün gibi uzun bir süre sonra başlayıp, 7-10 gün kadar sürebilir.

TEKRAR ÇIKABİLİR
* Virüs sinir hücreleri içinde gizli duruma geçer ve ilk yerinde veya ona yakın bir yerde tekrar ortaya çıkabilir.

* Nüksetme durumları genellikle birincisinden daha hafiftir.

* Kadınlarda adet dönemi, güneşte uzun süre kalma veya ateşli herhangi bir hastalık bunların tekrar ortaya çıkmasına neden olabilir.

* Uçuk, sıklıkla başarılı bir şekilde tedavi edilir. Günümüzde hem topikal (krem tarzı) hem de ağızdan uygulanan tedaviler mevcuttur. Fakat bu enfeksiyonun potansiyel komplikasyonları vardır.

DOKTORA BAŞVURUN
* Uçuklar göz çevresinde ise enfeksiyon göze atlayabilir. Kornea körlüğün en sık görülen nedenleri arasında yer alır. Bu nedenle göz çevresindeki uçuklarda mutlaka bir doktora başvurmak gerekir.

* Uçuğu olanlar; bebeklerle, atopik dermatiti olanlarla ve bağışıklık sistemi ilaçları kullananlarla (kanser ve organ nakli hastaları) temastan kaçınmalı. Virüs onlarda hayatlarını tehdit eden bir tabloya neden olabilir.