kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ellerinizi mutlaka 15 saniye yıkayın

Mikroplardan arınması için ellerinizi en az 15 saniye yıkamalı ve çok iyi kurulamalısınız. Ellerinizi yıkarken sabunu köpürtüp sırasıyla içini, dışını ve başparmakları temizlemelisiniz..
Yeditepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Meral Sönmezoğlu, hastalıklardan korunmak için el yıkamanın en iyi formülünü anlattı...

* Beş saniyede el yıkayıp çıkamazsınız. Gerçek bir el yıkamanın süresi en az 15 saniyedir. 15 saniyede sadece ellerin üzerindeki kir tabakası, geçici flora denilen mikroplar atılır.

* En çok başparmak kirlenir. Eller yıkanırken sabunu köpürtüp önce içini, sonra dışını, sonra elin en kirli yeri olan başparmakların çevresini, en son ise tırnak uçlarınızı sabunlayıp yıkamak, sonra da kurulamak gerekir.

* Elleri yıkadıktan sonra ıslak bırakmak doğru değildir. Çünkü ıslak ellerde bakteri daha kolay ürer. Kuru yüzeyde bakteri kalamaz ama ıslak ve nemli ortamda saatlerce kalır.

* Bir evde havlu kirleniyorsa o evde iyi bir el yıkama yapılmıyor demektir.

* El yıkarken katı ve sıvı sabunun temizlik açısından hiçbir farkı yoktur. Ancak işyeri ve okul gibi yerlerde sıvı sabun daha uygundur.

* Kolonya el yıkamanın yerini tutmaz, temizleme yapmaz yalnızca dezenfekte eder.

* Islak mendiller kısa süreli çözümdür. Siz yine de ilk fırsat bulduğunuzda ellerinizi yıkayın.
Haberin fotoğrafları