kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Adalet Bakanı Şahin

301 söz kesti

ANKARA
Adalet Bakanı Şahin, Hrant Dink ve Orhan Pamuk gibi birçok ismin yargılandığı maddenin değiştirilmesini öngören taslağın 15 gün içinde Başbakanlığa gönderilebileceğini söyledi..
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Hrant Dink ve Orhan Pamuk gibi birçok ismin yargılandığı 301'inci maddenin değiştirilmesini öngören taslakların 15 gün içinde Başbakanlığa gönderilebileceğini söyledi. Taslaklarda üç seçenek bulunuyor. Meclis'te konuyla ilgili soruları yanıtlayan Şahin, taslak alternatifleri üzerindeki hazırlıkların sonuçlanma aşamasına geldiğini söyledi. AB ülkelerinin, raporlarda ve toplantılarda açıkça eleştirdiği "Türklüğü hakaret" suçunu düzenleyen 301'inci madde, "Türklüğü alenen aşağılayan kişi 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır" hükmünü içeriyor. Başbakanlığa gönderilmesi planlanan seçeneklerden ilkinde, "Türklük" ifadesi yerine "Türk ulusu" veya "Türk milleti" kavramının kullanılması planlanıyor. Bu seçenek, ceza üst sınırını da 3 yıldan 2 yıla indirmeyi öngörüyor.

ÜÇ SEÇENEK VAR
İkinci seçenek ise, maddenin temeline dokunmadan, bu suçun yurtdışında işlenmesi halinde 3'te 1 oranında ceza artırımı yapılacağını düzenleyen yan unsurunun kaldırılmasını içeriyor. Üçüncü seçenekte ise "izin şartı" bulunuyor. Buna göre bir kişi hakkında 301'inci maddeden dava açılabilmesi için, Adalet Bakanı veya oluşturulacak komisyonun savcılara "izin vermesi" gerekecek. Bakan veya komisyondan izin çıkmazsa dava açılamayacak. Bakanlığın göndereceği taslak metinler, Başbakanlık'ta incelendikten sonra Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek. Bakanlar Kurulu, taslaklardan birinin Meclis'e sevk edilmesini kararlaştırabileceği gibi, bu üç seçenekten, bir karma seçenek oluşturulmasını kararlaştırabilecek. Adalet Bakanı Bakan Mehmet Ali Şahin af tartışmaları ile ilgili soru üzerine de "Hükümetimizce herhangi bir af hazırlığı yapılmadığı gibi, bu konuda verilmiş bir söz de bulunmamaktadır" dedi. DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız'ın, "af hazırlığı" ile ilgili sorularına, "Hükümetimizce genel ya da kısmi anlamda herhangi bir af hazırlığı yapılmadığı gibi, bu konuda verilmiş bir söz de bulunmamaktadır" yanıtını verdi.