kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Operasyonun 'bilançosu' dünya basınında

Yeni Haber
Pek çok ülkenin terör örgütü olarak kabul ettiği ve Türk insanının yüreğini yakan PKK'lı teröristler için bazı yabancı basın kuruluşları "asiler, ayrılıkçılar" demekle yetindi. Bazı yabancı gazeteler, haberlerinde PKK'yı terör örgütü olarak görmeme konusunda ısrar ediyor.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kuzey Irak'taki terör örgütü tesislerine yönelik operasyonu dünya basınında yer almaya devam ediyor. Genelkurmay Başkanlığı'nın dün yerli ve yabancı basına verdiği operasyona ilişkin bilgiler de dış basında yer buldu.

LOS ANGELES TIMES


Amerikan Los Angeles Times gazetesi, Türkiye'nin 3'üncü gün ardı ardına Irak'ın Kuzeyindeki ayrılıkçı Kürtlere hava saldırısı düzenlediğini yazdı.
Gazete, "Bölgesel Kürt yönetiminine göre, Türk savaş uçakları, Irak hava sahasına girerek sivil halkın olmadığı bölgeleri bombaladı" diye yazdı.

WASHINGTON TIMES

Amerikan Washington Times gazetesi, Türk ordusunun bu hafta yapılan iki operasyonda 200'den fazla hedefin bombalandığını söylediğini yazdı. Haberde, "Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde 175 Kürt asinin öldürüldüğü duyuruldu" denildi.

DEUTSCHE WELLE


Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle haberinde, "Türkiye, Irak'ın kuzeyindeki PKK hedeflerine yönelik hava operasyonlarını sürdürdü. Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, PKK'nın komuta ve eğitim merkezlerinin de aralarında bulunduğu 200 hedefin vurulduğu belirtildi. Genelkurmay açıklamasında, operasyonda sivillerin hedef alındığını belirten Irak bölgesel Kürt yönetimi başkanı Mesud Barzani sert bir dille yalanlandı" dedi.

NEWYORK TİMES


Newyork Times gazetesi, Amerika'nın, Türkiye ve ABD tarafından terörist bir örgüt olarak kabul edilen PKK'ya karşı kendini koruma hakkı olduğuna inandığı Türkiye'ye bilgi sağladığını yazdı. Gazete, Türkiye'nin Irak savaşındaki çabalarından dolayı Amerika'nın önemli müttefiği olduğunu belirtti. Gazete, Kürt yönetiminin de ABD'nin önemli partneri olduğunu belirtirken, K.Irak'ın, Irak'ın en istikrarlı bölgesi olduğunu ifade etti. Gazetedeki haberde, Kürt ve Irak hükümetlerinin Türk taarruzuna karşı olduğu belirtilirken "Ancak kendileri de militanlara karşı önlem almayı reddediyorlar" denildi.

EL CEZİRE


Katar'dan yayın yapan El Cezire Televizyonu, Irak kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Irak'lı yetkililerin Türkiye'nin sınırındaki K. Irak'ı bombaladığını söylediğini duyurdu. Yerel yetkililerin bölge daha önce boşaltıldığı için hiçbir sivilin yara almadığını söylediğini belirten televizyon, Türkiye'nin 150 örgüt üyesinin öldüğünü ve 200 hedefin vurulduğunu duyurduğunu kaydetti. Televizyon NATO üyesi olan Türkiye'nin ABD'den sonra ikinci büyük orduya sahip olduğunu ifade etti.

BBC

İngiliz BBC Televizyonu haberinde, "Türk ordusu yüzlerce Kürt asiyi vurduğunu ve 200 hedefi bombaladığını söyledi" dedi. BBC, Irak'lı yetkililerin, "Ankara taarruzda bulunuyor ancak ona yardım eden Amerika operasyonların durması için yeterli çaba göstermiyor" dediklerini kaydetti. Televizyondaki haberde "Irak'ta 3000 asiye sahip PKK'nın Amerika, Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından terörist örgüt olarak tanındığı" bildirildi.

VOA

Amerikan'nın Sesi (VOA) televizyonu haberinde, "Genelkurmay Başkanlığı Irak'ta sivillerin öldüğünü yalanladı" dedi. Haberde, Genelkurmay'ın 16 ve 22 Aralık günleri, kuzey Irak'taki PKK terör örgütü kamplarını hedef alan saldırılarda, ilk belirlemelere göre, 150-175 teröristin öldürüldüğünü, 200'den fazla hedefin vurulduğunu açıkladığı bildirildi.

(ANKA)