kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Operasyon bilançosu: 200 hedef imha edildi

Duygu GÜVENÇ - Cengiz UYSAL / ANKARA
Genelkurmay iki hava harekâtınının bilançosunu açıkladı: 150-175 arasında terörist öldü, 200'den fazla münferit hedef ise tam isabetle vuruldu..
Genelkurmay, Kuzey Irak'ta PKK'ya yönelik 16 ve 22 Aralık'taki operasyonların bilançosunu, uçakların çektiği 2.5 dakikalık video görüntüleri ve 22 ayrı fotoğrafla açıkladı. PKK'lı teröristlerin kaçarken bıraktığı ayak izlerinin bile tespit edildiği operasyonlarda, 150-175 civarında PKK'lının öldürüldüğü 33 hedefin de vurulduğu vurgulandı. Genelkurmay, uzun süredir uyguladığı "terörist cesedi görüntüsü vermeme" tutumunu da sürdürdü.

* İlk hava operasyonunun ardından açıkta veya korunaksız yapılarda bulunan 150-175 kadar terörist etkisiz hale getirildi. Bu sayıya, çöken sığınak ve mağaralarda etkisiz hale getirilen terörist sayısı ise dahil değil.

* 16 Aralık'taki gece yarısı operasyonunda, 33 adet hedef grubu yani 200'den fazla münferit hedef vuruldu. F-4 ve F-16'lar ile topçu ateşi sonucu; Metina, Zap, Avaşin ve Hakurk bölgelerinde 22, Kandil Dağı bölgesinde 11 hedefin vurulduğu açıklandı.

YARALILAR ERBİL'DE...
*
Hedeflerin "ayrıntılı bir analiz sonucu tespit edildiği, defalarca doğrulandığı ve sadece teröristlerin kullandığı tesislerin" vurulduğu belirtildi, "En gelişmiş hedef tespit ve atış kontrol sistemlerinin kullanıldığı hava harekâtında, ateş altına alınan tüm hedefler tam isabetle vurulmuştur" denildi.

* 16 Aralık gece yarısı düzenlenen hava operasyonu sırasında PKK'ya ait 3 adet komuta, 2 muhabere, 2 eğitim ve 9 adet lojistik tesis ile 182 muhtelif sığınak ve barınak, 10 uçaksavar mevzisi (mürettebatı ile birlikte) ve 14 silah/ mühimmat deposu tahrip edildi. Bu tesislerde bulunan çok miktarda silah, mühimmat ve malzeme de tamamen kullanılamaz hale getirildi.

* 16 Aralık operasyonunun ardından yaralanan çok sayıda teröristin Irak'ın kuzeyinde yer alan Erbil, Raniyah, Kaladiza ve Choman'daki hastanelere götürüldüğünün tespit edildiği vurgulandı, "TSK, kendisine verilen yetki çerçevesinde operasyonlarına kararlılıkla devam edecektir" denildi.

BARZANİ'YE ÖZEL MESAJ
Genelkurmay açıklamasında, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Bölgesel Yönetim Lideri Mesud Barzani ve Başbakan Yardımcısı Tarık Haşimi'nin önceki gün yapılan üçlü basın toplantısına da vurgu yapıldı, Barzani'nin "Sivil kayıplar oldu" iddiasına yanıt verildi: "24 Aralık 2007 tarihinde Irak'ın kuzeyine yapılan operasyonla ilgili merkezi hükümeti temsilen yapılan basın toplantısında, bir yetkilinin ağzından verilen 'hava harekâtında bir çok sivilin hayatını kaybettiği' şeklindeki beyanat tamamen gerçek dışıdır. Terörü cesaretlendirecek bu tür asılsız iddiaların, sadece sahiplerine zarar vereceği açıktır."