kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Şahika Tekand

Tiyatroda hata yapan tam anlamıyla ebeleniyor

* Sizce sinema oyunculuğu dizilere göre daha mı avantajlı?
Kesinlikle. En azından işiniz yarım kalmıyor çünkü üç bölümde yayından kalkan diziler var. Ayrıca ikisinin oyunculukları da birbirinden çok farklı. Biz Stüdyo Oyuncuları olarak performatif oyunculuk yapıyoruz. Klasik anlamda oyunculuk değil bu. Şu anda bütün dünya üniversitelerinden, seminerlerden Şahika Tekand'a teklifler geliyor, yöntemini anlatması için.

TÜRKİYE'DE BİLİNMİYOR

* Peki izleyici sahnede farklı olarak ne görüyor?
Oyuncunun sahnede dış etkene tepki vermesi bekleniyor. Tamamen bilimsel. Mesela, bizim oyunlarımızda bir ışık zorunluluğu var, üstüne ışık yandığı anda sen ona cevap vermek zorundasın. Hata yaparsanız, seyirci anında görüyor ve tam anlamıyla ebeleniyorsunuz.

* Yaptığınız şeyin Türkiye'de yeteri kadar duyulduğunu zannetmiyorum...
Türkiye'de böyle şeylere çok özen gösterilmiyor. Şahika Tekand dünyanın en iyi tiyatro yönetmenlerinden biri seçildi 2006'da. Japonya'ya festivale davet edildi, Brüksel'de ödüller aldı. Biz aslında Türkiye'yi çok güzel bir şekilde temsil ediyoruz.

* Ama Türkiye'nin bundan pek haberi yok...
Evet! Gerçi o dönem Delfi Tiyatro Olimpiyatları'na gittiğimiz dönemde Dışişleri Bakanlığı'ndan yardımlar gelmişti; yurtdışına çıkma paraları falan alınmamıştı, böyle jestler yapılmıştı. Ama tabii çok minimumda, medyanın da zaten tiyatroya ilgisi yok.