kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Asgari ücret Perşembe'ye kaldı

Yeni Haber
Asgari Ücret Tespit Komisyon'un 27 Aralık Perşembe günü son kez bir araya gelerek 2008 yılında uygulanacak asgari ücreti açıklaması bekleniyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyon, bugün üçüncü tur toplantısını gerçekleştirdi. Yaklaşık bir saat süren toplantı sonrasında açıklama yapan İşçi Temsilcisi Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, toplantıda TÜİK'in çalışmalarını komisyona sunduğunu, komisyonun iki gün raporlar üzerinde çalışacağını söyledi. Türkel, "27 Aralık Perşembe günü saat 10'da sanırım son kez toplanmak üzere dağıldık" dedi.

Yüzde 6-8 gibi oranların telaffuz edilmesini doğru bulmadıklarını söyleyen Türkel, Başbakan Erdoğan'ın yüzde 6'lık açıklamasının da komisyon yetkililerine müdahale anlamına geldiğini kaydetti. Asgari ücreti komisyonun belirleyeceğini ifade eden Türkel, "Asgari ücrette iki tür bakış açımız var. Birincisi TÜİK'İn önerdiği rakamlar. İkincisi ise en düşük devlet memuru maaşı. TÜİK, bu sene 640 YTL gibi asgari geçim endeksi rakamı ile geldi. Biz, TÜİK'in rakamlarını net olarak algılıyoruz " dedi.

-"TÜİK'İN ÖNERİSİNİ KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL"

İşveren Temsilcisi TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nafiz Konuk ise TÜİK verilerinin asgari ücretin belirlenmesinde bir gösterge olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Ama hiçbir zaman tek bir veriye bağlı olarak hareket etmek doğru değil. Böyle olsa toplantı yapmanın amacı olmaz. Belirlediğimiz ücret ekonomik dengeleri bozmamalı. Verilen rakamlar her iki kesim açısından da gönülde yatanlar gibi olmuyor. Ama bir konsensüs sağlanması gerektiği için her zaman fedakarlık yapmak gerekiyor. Bizde bunları unutmadan bugün aldığımız verileri dikkate alarak dersimizi çalışacağız."

TÜİK'in önerdiği 640 YTL'nin net olmasının mümkün gözükmediğinin altını çizen Konuk, brüt olduğu zaman etkisi olabileceğini vurguladı. Asgari ücretin tek başına rakam olarak belirlemenin çok önemli olmadığını ifade eden Konuk, asgari ücretin sağlıklı bir biçimde uygulanması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye'de en büyük sorunun kayıtdışı ekonomi olduğuna dikkat çeken Konuk, belirlenecek asgari ücretin asgari ücretle çalışanları işinden etmemesi gerektiğini kaydetti. Konuk, "Bugün asgari ücret üzerinden bile olsa sigortası, vergisi ödenen insanlarımızın gün sayılarının düşük gösterilmesine ve vergilerinin az ödenmesine yol açmamalı. Ülke insanımızın zararına bir şey yapmayalım. Sanayinin birinci fonksiyonu insanların zenginliğini, ülkenin kaynaklarını artırmaktır. Amaç budur. Bu amacımızı unutmadan bir rakam belirlemeye çalışacağız" diye konuştu.

(ANKA)