kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

En büyük fonu 900 milyar $'la Araplar kurdu

Suudi Arabistan devleti 900 milyar dolara dünyanın en büyük yatırım fonunu kuruyor. Fonun, BAE ve Singapur'a ait kamu fonlarıyla kıyasıya rekabete gireceği belirtiliyor..
Kamuya ait yatırım fonlarının popülerliği hızla artıyor. Özellikle son dönemlerde ABD'de yaşanan mortgage krizi nedeniyle zor bir dönemden geçen bankalara yaptıkları yatırımlarla tanınan devlet destekli fonlara bir yenisi daha ekleniyor. Gelen bilgilere göre Suudi Arabistan dünyanın en büyük kamuya ait yatırım fonunun kurmaya hazırlanıyor. 900 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olacak fonun başta yeni gelişmekte olan ülke piyasaları olmak üzere hemen her sektöre yatırım yapacağı belirtiliyor. Birleşik Arap Emirlikleri'ne bağlı Dubai Investment Authority (ADIA), halen kamuya ait yatırım fonları arasında en iddialı olanı. 1976 yılında kurulan fonun toplam büyüklüğü 875 milyar dolarlık seviyesinde bulunuyor. Fon, 7.5 milyar dolar karşılığında mortgage krizi nedeniyle zor günler geçiren ABD'li finans devi Citigroup'un yüzde 4.9'unu alarak bankanın en büyük hissedarı haline geldi. ADIA, dünyanın en güçlü yatırım şirketlerinden biri olarak bilinen Carlyle Group'un da yüzde 7.5'ini elinde bulunduruyor. Yapılan açıklamalarda Suudi Arabistan tarafından kurulacak olan yeni fonun, mevcut devlet fonlarıyla kıyasıya rekabet içerisine gireceği belirtiliyor. Zira sektörün diğer güçlü fonlarından Singapur devlerine ait Tamasek, mortgage krizi nedeniyle büyük kayba uğrayan ABD'li Merrill Lynch'e ortak olmak için harekete geçti. Uzmanlar devlet fonlarının başta ABD'li bankalar olmak üzere zor durumdaki şirketlerden pay kapmak için yarış içerisinde bulunduklarına dikkat çekerek kurulacak olan yeni fonun pastadan pay kapabilmesi için saldırgan bir strateji izleyeceklerini tahmin ettiklerini belirtiyor.

ŞEFFAFLIK ŞART
Ancak kamu fonları bazı endişeleri de beraberinde getiriyor. Avrupa Birliği Asya, Rusya ve Ortadoğu kökenli devlet fonlarının, Birlik ülkelerine ait enerji ve telekom şirketlerini almasından endişe ediyor. AB ülkeleri Çin ve Rusya'ya ait devlet fonlarının siyasi amaçla Avrupa'da şirket alımı yaparak, AB üzerinde baskı kuracağını düşünüyor.
Haberin fotoğrafları