kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Amelelikten gelme amele bakanıyım'

ZÜBEYDE YALÇIN
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, lise yıllarında Bursa'da inşaatlarda amele olarak sigortasız çalıştığını söyledi... Çelik, özürlü ve hükümlü çalıştırmayı da düzenleyen istihdam paketini ilk Bakanlar Kurulu Toplantısı'na sunacaklarını bildirdi..
Lise yıllarında inşaatlarda amele olarak sigortasız çalıştığı ortaya çıkan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, gençlik yıllarının da tecrübesi ile kayıt dışılık ile mücadeleyi gündeminin ön sıralarına aldı. Sosyal güvenlik paketinden sağlık sigortasına kadar çalışanları yakından ilgilendiren konularda SABAH'ın soruları yanıtlayan Çelik, istihdam paketini ilk Bakanlar Kurulu Toplantısı'na sunmayı planladıklarını açıkladı. Bakan Çelik'in mesajları şöyle:

* 6 YAŞIMDA KARDEŞLERİME BAKTIM: Köy şartlarında 5 yaşındaki çocuk büyük çocuktur. Ben 6 yaşımda kardeşlerime bakmaya başladım. Hayvanları dağa götürmek, harman gibi sorumluluklarınız da vardır... Lise çağlarında 14-17 yaşlar arasında Bursa'da inşaatlarda çalıştım. Ustaya malzeme taşırdık.. Ameleydim yani. Sigortalılık sözkonusu değildi. Yevmiyeyi alınca şapkayı tavana atardık. Kayıtdışılığı, sosyal güvenlik haklarını da bilmiyorduk 14-17 yaş arasında. Suudi Çalışma Bakanı gelmişti. Amele Bakanı deniyor onlarda. Ben de amelilik yapmış bakan, amele bakanıyım.

* 2.1 MİLYON EMEKLİ ÇALIŞIYOR: Erken emekliliğin Türkiye'ye maliyeti 1994 yılları arasında 851 katrilyon lira. Eğer önlem almazsak Türkiye kentrilyonları bulan açıklar ile karşı karşıya kalacak. Emeklilik yaş ortalaması kadınlarda 44, kadınlarda 47. Bunlar emeklilik sisteminde kalsalar sorun değil. Şu anda emekli olup piyasada çalışan 2 milyon 135 bin kişi var. 'Ne olacak Türkiye şartlarında çalışması lazım' denebilir. Ama bu kadar kısa süreli sistem içinde insanları tutmak bir yanlış. Kayıtdışılık özendiriliyor.

* KUTUDAKİ İLAÇ AZALACAK: Sağlık Bakanlığı ile bir çalışma yapıyoruz. İsraf ve zayiat sözkonusu. Kutularda fazla ilaç bulunuyor. Vatandaşa ilaç veriliyor, kullanıyor ve kalanını buzdolabına atıyor. Tekrar hastalanırsa tekrar ilaç veriliyor. İlaç sektöründen kutulardaki ilaç sayısını azaltmalarını istedik, direniyorlar. Ancak bu konuda ısrarlı olacağız. Ayrıca hastaneleri A,B,C diye sınıflandıracağız, fiyatlandırmayı buna göre yapacağız.