kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Batmanlı kadınların umudu oldu

ŞELALE KADAK
ŞELALE KADAK
Dikimhane duvarlarına "Sıra Batman'da" yazıları asan 43 Batmanlı işçi, Hey Tekstil'in patronu Aynur Bektaş'ı hiçbir şey düşünmeden bu kente yatırıma itti Kadın intiharlarıyla hep gündemde olan Batman'da 1 milyon YTL'ye kurulan tekstil atölyesi 300 Batmanlı kadın için ufukta görünen bir ışık anlamına gelecek ..
Sıfırdan yarattığı Hey Tekstil'le başarıdan başarıya koşan Aynur Bektaş, Batman'a bir fabrika kuracağını ve kadınları istihdam edeceğini açıkladığında İstanbul Mahmutbey'deki fabrikasının dikimhanesinde büyük bir sevinç yaşandı. Sevinç çığlığı bu konfeksiyon fabrikasında çalışan ve sayıları 43'ü bulan Batmanlılar'dan geliyordu. Başta kendi memleketi Hacıbektaş olmak üzere Anadolu'nun çeşitli yerlerinde konfeksiyon yatırımı yapan Aynur Bektaş, bir toplantıda "Batman'da bir şeyler yapmak istiyorum" diye bir açıklama yapmış ve bu açıklaması gazetelerde yayımlanmıştı. Bektaş'ın İstanbul fabrikasında çalışan Batmanlı işçiler de işte bu gazete küpürlerini çalıştıkları fabrikanın her yerine asmışlardı. "Şimdi sıra Batman'da" diyorlardı. Aynur Bektaş, Batman yatırımına giden hikâyesini anlatırken, "Bir nevi baskı oldu üstümde. Daha doğrusu neden olmasın diye düşünmeye başladım" diyor. Tabii bu arada Batman'ın 37 yaşındaki genç Valisi Dr.Recep Kızılcık'ı da unutmamak gerek. Öyle ki, Vali Kızılcık da Aynur Bektaş'ın Batman'a olan ilgisini duyunca, soluğu İstanbul'da alıp, saatlerce bu konuyu görüşmüş:

'ROL MODEL OLMAK İSTİYORUM'
"Vali Bey inanılmaz biri. Batman'ın halkını çok düşünüyor. Sanki seçilmiş bir milletvekili gibi. Oysa ben gerçekten Batman'a Batmanlı milletvekillerinin bir şey yapmasını beklerdim. Biz Recep Kızılcık'la dört saat konuştuk. Dedi ki: 'Sözünüz var, bunu yapmanız lazım.' Zaten sonra da bizi her gün aradı, geliyor musunuz diye. Batman'a gittik. Bir misafirhanede kaldık. Eşim de geldi. Ertesi gün etrafı dolaştık. Ben bir kadın yatırımcı olarak orada önderlik etmek, rol model olmak istedim. Sonucunu, zararını düşünmeden hatta eşime dahi sormadan Batman'a o gün bir atölye sözü verdim." Peki sonra ne mi olmuş? Sonrası Batmanlı kadınları mutlu edecek şekilde gelişmeye başlamış tabii ki. Önce Vali Kızılcık'ın gösterdiği bir binada küçük tadilatlar yapılmış. Ardından sipariş edilen tekstil makineleri Batman'a doğru yola çıkmış. Bu arada, Aynur Bektaş'ın Batmanlı imalat müdürü de Batman'da potansiyel işçi kadınlarla görüşmeye başlamış.

HEDEF ORGANİK ÜRETİM
Bektaş, ilk etapta 1 milyon dolarlık bir yatırım yapacak. 300 Batmanlı kadını istihdam edecek. Yani bu atölyede erkekler de çalışacak ama çok az sayıda. Batmanlı kadınları girişimci yapmak için onlara havalimanında bir kahve açtıran Vali Kızılcık, girişimci işkadını Aynur Bektaş'ı bulunca, daha fazla yatırım yapsın diye ona organize sanayi bölgesinin de kapılarını açmış. "Vali Bey beni birkaç Batmanlı işadamıyla görüştürdü. Ben aslında işi öğretip, atölyeyi onlara devretmeyi de düşündüm. Ancak görüştüğüm kişilerden Güneş Tekin diye bir beyefendi birlikte yatırım yapmak istedi. Bize bir yer gösterdiler. Şimdi 5 milyon dolarlık yeni bir yatırımı projelendirdik. Ama tabii ben bir şartla kabul ederim demiştim. O da yönetimde benim dışımda Batmanlı kadınlar da olsun istedim. Ve iş yaptığımın Batmanlı işadamının kızını da işin içine soktum" diyor Aynur Bektaş ve şimdi o bölgede organik tarım konusunda Batmanlılar'ı teşvik etmeye de çalışıyor.

'TERSİNE GÖÇÜ BAŞLATABİLİR'
Neden mi? Çünkü Aynur Bektaş Batman'da organik konfeksiyon üretimine geçmek ve katma değeri çok daha yüksek imalat yapmak istiyor. 'Ben organik tarımı tavsiye ediyorum' diyor ama sanırım onun tavsiyesi Batman'da çoktan kabul gördü. Bu arada, Batman'daki bu yatırım tersine göçü de başlatacak gibi görünüyor. Çünkü Aynur Bektaş'ın yanında biri 12 yıldır, diğeri de 2 yıldır çalışan iki büyük şefi Batmanlı ve Batman'a hemen gitmeye razılar.