kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Esen EVRAN
HABERİNİZ OLSUN

İtalyan kumaş devi Miroglio İpekyol'a % 50 ortak oldu

İpekyol 6 aydır yabancılarla yürüttüğü ortaklık görüşmelerinde imza aşamasına geldi. Kumaşta İtalyan markası Miroglio, İpekyol'un yüzde 50'sini satın almak için el sıkıştı.
Perakende şirketlerinin yabancı ortaklık görüşmelerini hızlandırdığı 2007 yılının sonunda İpekyol'un İtalyanlarla 6 aydır sürdürdüğü ortaklık görüşmeleri imza aşamasına geldi. Kadın giyiminin öncülerinden İpekyol, İtalyan kumaş devi Miroglio ile yüzde 50-50 ortaklık için anlaştı. Henüz resmen açıklanmayan bu anlaşmanın ocak ayının ikinci haftasında sonuçlanacağı öğrenildi. Yapılan ortaklıktan Ayaydın Grup'un elde edeceği nakit şirkette kalacak. Buna karşılık aynı miktarda sermayeyi Miroglio da koyacak. Böylelikle sermaye artımınına gidilecek. Bu ortaklık yoluyla yapılan sermaye artırımı ile şirkete girecek kaynakla, şu anda Türkiye'de Machka, Twist ve İpekyol markalarıyla 60 mağazası olan grup, 2008 sonuna kadar mağaza sayısını 100'e çıkarırken, 2009 sonuna kadar da yurtdışında 40 mağaza açacak. Başlangıçta Doğu Avrupa ülkelerinde açılacak mağazalar, 2009 sonundan sonra İngiltere ve İtalya'ya yayılacak. Ortaklıkta yönetim İpekyol Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın'da olacak. Türkiye'de bankacılık, enerji ve gayrimenkulde yoğun olarak yaşanan yabancı ortaklıklar, 2007 yılında alanında güçlenmiş hazır giyim markalarının da gündemine geldi. Mayıs ayında Citigroup Venture Capital International (CVCI) ile Boyner Mağazacılık ve Beymen'den hisse satışı için anlaşma yapan Boyner Holding, geçtiğimiz aylarda da Altınyıldız'ı satışa çıkardı. Altınyıldız Mensucat, şirketin markalı ürünler (Network, Fabrika, Que) perakendeciliği işini satmak için Citigroup'a yetki verdi. Bu yetkilendirmenin ardından, hazır giyim sektöründe yabancı ortaklıkların artacağına yönelik sinyaller de arttı.

60 yıllık İtalyan şirketi
Miroglio, 1947 yılında İtalyan Guisepp Miroglio tarafından İtalya'nın Alba şehrinde kuruldu. 1950 yılında ilk tekstil fabrikasını açan grup, 2000 yılında yurtdışındaki ilk tesisini Bulgaristan'da kurdu. Şirket ilk kez İpekyol ile tekstilde perakende işine giriyor. Türkiye'de de bir çok markaya kumaş veren Miroglio dünya kumaş modasına yön veren büyük gruplardan biri. Ayaydın Ailesi tarafından kurulan İpekyol da son yıllarda İtalyan tasarımcılarla güçlendiği kadrosuyla mağaza ve marka atağına kalktı. Geçtiğimiz yıllarda Machka markasını yaratan grup, hızla yeni mağazalar açarak güçlendi.