kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ÖZENDİRİCİ REKLAMLA SAVAŞ... Polis, uyuşturucu madde propagandası yapan logo, resim, karikatür içeren çeşitli giyim eşyalarının satıldığı yerlere yönelik çalışma yapıyor.

Narkotik polisi uyuşturucu tacirlerinin korkulu rüyası

Önder ŞUŞOĞLU SABAH
Uyuşturucu kaçakçılığına karşı mücadelesini başarıyla sürdüren Narkotik Polisi, 5 yıl içinde 34 ton uyuşturucu ele geçirdi..
İstanbul polisi son yıllarda yaptığı başarılı operasyonlarla ülkemize konuşlanan uluslararası uyuşturucu kaçakçılarına ağır darbe vuruyor. Polis, kentte hemen her gün yaptığı uygulamalarla da gençlere uyuşturucu temin eden sokak satıcılarına göz açtırmıyor. İstanbul polisi son 5 yıl içerisinde tam 7 bin 665 operasyona imza attı. Bu operasyonlarda 16 bin 214 kişi gözaltına alınırken, toplam 34 ton uyuşturucu ele geçirildi. İstanbul Emniyeti Narkotik Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapora göre son beş yıl içinde yapılan operasyonlarda 5 ton 578 kilo esrar, 16 ton 418 kilo eroin, 5 ton 418 kilo baz morfin, 277 kilo kokain, 420 kilo afyon sakızı, 5 ton 352 kilo sentetik hap olmak üzere toplam 33 ton 463 kilo uyuşturucu ele geçirildi.

25 AB ÜLKESİ KADAR
Son 5 yıl içinde Türkiye'de yakalanan OPİ- YAT'ın (Eroin, bazmorfin, afyon sakızı) yüzde 50'si, ecstasy ve kokainin yüzde 80'i, captagonun yüzde 20'si, esrarın yüzde 15'i İstanbul polisi tarafından ele geçirildi. Eroinde Türkiye yakalaması AB üyesi 25 ülke yakalamasına eşit seviyede. Batı Avrupa'da eroin tüketimi durağanlaşmışken ve Avrupa genelinde yakalamalar düşerken sadece Türkiye'nin artış yönünde. 2006 yılında Türk güvenlik güçlerinin eroin yakalaması 10 ton 300 kiloyla AB ülkelerinin üstüne çıktı. 2006 yılı içerisinde Türkiye'deki kokain yakalamalarının yüzde 96'sını, ecstasy yakalamalarının ise yüzde 85'ini İstanbul polisi gerçekleştirdi. 2007 yılında gerçekleştirilen operasyon sayısında ve yakalanan şüpheli sayısında geçen yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 30 artış kaydedildi. Bu artış özellikle sokak satıcılarına yönelik planlı ve münferit operasyonların yoğunlaşmasının neticesinde gerçekleşti. Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şubesi, transit uyuşturucu kaçakçılığının yanı sıra sokak satıcılarına karşı da kararlı bir mücadele yürütüyor. İstanbul polisi, 2004 yılında örgütlü sokak satıcılığına yönelik başlatılan projeli çalışmalarda bir adım daha ileri gitti. İlçe polis birimleri sokak satıcılarıyla mücadelede eğitilerek daha aktif hale getirildi. Sokak satıcılarına yönelik operasyonel çalışmaların yanında uyuşturucu maddelere karşı direnç geliştirilmesi için her düzeyde eğitim çalışmaları da yürütülüyor.

ŞÜPHELİ ÖLÜMLER
İstatistiklere göre 2005'te Adli Tıp Kurumu'na intikal eden şüpheli ölüm olaylarından 62'sinin uyuşturucu maddelerden kaynaklandığı tespit edildi. 2005'te aşırı doz dışındaki sebeplerle gerçekleşen 116 ölümlü vakada mağdurların kanında uyuşturucu madde bulundu. Uluslararası platformda uyuşturucuyla mücadelede ikili ilişkileri ve koordinasyonu üst düzeyde tutan İstanbul Polisi uyuşturucu madde kaçakçılığı ile mücadelede başarılı olmasını uluslararası işbirliği ve yardımlaşma olduğu belirtildi. Bu çerçevede ülkemizde görev yapan yabancı narkotik irtibat görevlileri ile düzenli periyotlarla toplantılar yaparak küresel mücadeleye destek olarak devamlı surette bilgi alışverişi sürdürülüyor.
Haberin fotoğrafları