kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Putin'in 40 milyar $'ı var

Mart ayında görevinden ayrılacak olan Rusya lideri Putin'in ardından devletin maddi gücünü kontrol etmek isteyenlerin sayısı artıyor... Şimdiden Kremlin içinde 2 cephe var..
İLİŞKİLİ HABERLER
Putin'in 40 milyar $'ı var
Amerikan Time dergisinin "yılın adamı" seçtiği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in önümüzdeki mart ayında görev süresi doluyor. Karizması ve güçlü siyasi kimliğiyle dünya siyasetinin son yılına damgasını vuran Putin'den sonra ülkenin yönetim merkezi Kremlin'de güç savaşları yaşanacağa benziyor. Moskova'da bugünlerde esen sert ancak sessiz rüzgarların merkezinde Putin'in koltuğunu boşaltmasıyla yönetimsel ve mali gücün kontrolü konusunda yaşanan tartışmalar var. Putin'in sağ kolu Dimitry Medvedev'i desteklemesiyle birlikte Kremlin'de başını Genel Sekreter Yardımcısı Igor Sechin'in çektiği bir grup oluştuğu belirtiliyor.

GRUPLAŞMALAR BAŞLADI
Medvedev'in içinde olduğu liberaller ile sertlik yanlısı Sechin'in liderliğindeki grup Putin sonrası doğacak iktidar boşluğunda "pastadan büyük payı" kapma peşinde. Putin'in yardımcısı Viktor İvanov ve iç istihbarat servisinin başında olan Nikolai Patrushev'in de aralarında bulunduğu Sechin'in cephesinde asker ve sivil kökenli bürokratik kadro var. Ilımlı Medvedev'in destekçileri arasında ise Roman Abramoviç, Özbek işadamı Alişer Usmanov gibi iş dünyasından isimler bulunuyor. İktidar mücadelesinin bir diğer ayağı ise Devlet Başkanı'nın elinde bulundurduğu mali kaynakları kontrol etme gücü.

40 MİLYAR $ AKTARMIŞ
Rus politika uzmanı Stanislav Belkovsky Putin'in iktidardaki 8 yılında bu kaynaklardan İsviçre ve Liechtenstein'de bulunduğunu iddia ettiği gizli hesaplarına 40 milyar dolardan fazla para aktardığını iddia ediyor. Belkovsy'e göre kayıtlarda ismi geçmemesine rağmen Putin'in Gazprom dahil ülkenin birçok dev petrol üretici şirketinde hisseleri bulunuyor. Başkanların servetinin konuşulması tabu olan ülkede Putin'in aday gösterdiği Medvedev'in koltuğa oturması halinde iktidar mücadelelerinin birçok 'kirli çamaşırı' ortaya çıkaracağı yorumları yapılıyor.