kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sabri bey kurdu, Murat Ülker'le globalleşti

Belçikalı çikolata devi Godiva'yı 850 milyon dolar vererek bünyesine katan Ülker Grubu, aynı zamanda elit ve lüks sınıfa hitap eden bir markanın da sahibi oldu... Satış sürecini başından sonuna grubun Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker yönetti. Bu operasyonla birlikte Ülker Grubu, Kuzey Amerika pazarında da üretici olarak yer almaya hazırlanıyor..
Ülker'in önceki gün lüks çikolatanın lideri Godiva'yı 850 milyon dolara satın alması, aslında bir Türk markasının global olma yolunda attığı en büyük adım olarak yorumlandı. Sabri Ülker'in 1944'te üç çalışanla kurduğu ve 64 yılda 7.5 milyar dolar cirolu bir gıda devi haline gelen Ülker'de 2005'te oğlu Murat Ülker'in başına geçmesiyle yeni bir dönem başladı. Murat Ülker'in Batı'ya dönük yüzü grubun stratejisine de yansıdı. İlk önce içeride satın almalarla grubun pazar payı sağlamlaştırıldı ardından kişisel bakım gibi yeni alanlara girilerek dağıtım gücü etkin olarak kullanıldı.

MURAT BEY İŞİ İYİ FİYATA BİTİRDİ
Murat Ülker'in daha önce söylediği gibi sektörün dünyada önemli bir markası olan Mars'ın kurucusu Forrest Mars'ı örnek almıştı. Murat Ülker, Ülker'i önce bölgesel daha sonra da global marka haline getirme stratejisini adım adım uygulamaya başladı. Ülker, yurtdışında 9 fabrikada üretim yaparak bölgesel güç olma yolunda çok önemli adımlar attı. Ve Murat Ülker'in vizyonu önceki gün gerçekleştirilen detayda da gerçek anlamda ortaya çıktı. Godiva'yı, ABD'li Campbell Soup'un satışa çıkarmasının ardından aralarında Hershey, Nestle, Lindt, Wm Wringley, Jacobs Holding ve Mars gibi dev markalar da istemişti. Üstelik son bir ay içerisinde ortaya çıkan yorumlarda Ülker'in hiç adı geçmedi. Finansal açıdan yapılan hesaplamalarda bu şirketin, 1 milyar dolardan aşağıya satılmayacağı hesaplanıyordu.

ÜLKER, DÜNYA DEVLERİNİ GEÇTİ
Başta Financial Times olmak üzere birçok basın yayın organında bu yorum yapıldı. Buna göre sektörde bir şirketin fiyatı, faiz, vergi ve amortisman öncesi karının (FAVÖK) 15 ile çarpılması sonucu bulunuyordu. 500 milyon dolarlık yıllık cirosu ve FAVÖK'ü 70 milyon doları bulan Godiva'nın minimum fiyatı bu durumda 1 milyar dolar seviyesinde şekilleniyordu. Yorumlarda "Eğer bu şirketi bir fon satın alacaksa 10 çarpan, eğer sektörden stratejik bir ortak alınacaksa 15 çarpanla piyasa değeri hesaplanır" deniyordu. Ancak Murat Ülker ve ekibi 850 milyon dolara, yani 12 çarpanla şirketi dünya devlerinden bir adım öne geçip aldı. Ünlü yatırım bankası Lehman Brothers da anlaşmayı "Fiyat beklediğimizden düşük çıktı" diye yorumladı.