kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ustaya son veda

Yeni Haber
Usta tiyatrocu ve karikatürist Savaş Dinçel son yolculuğuna uğurlandı.

*Fotoğraflarla Savaş Dinçel için tıklayınız


*"Son sözü 'Müjdat ben galiba ölüyorum' oldu" haberi için tıklayınız





DAR ALANDA KISA PASLAŞMALAR


İstanbul'da dün hayatını kaybeden tiyatro sanatçısı Savaş Dinçel, son yolculuğuna uğurlanıyor.Dinçel için ilk tören Şehir Tiyatroları Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde düzenlendi. Dinçel'in Türk Bayrağı'na sarılı tabutu, sanatçı dostlarının omuzlarında tiyatro sahnesine getirildi. Tabutun üstüne yine büyük bir Türk Bayrağı konulurken, ön tarafına da Dinçel'in fotoğrafı yerleştirildi.

Törene, Dinçel'in eşi Sumru Dinçel ve oğlu Barış Dinçel, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Yağmurdereli ile Müjdat Gezen, Ali Poyrazoğlu ve Aliye Uzun'un da aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı katıldı.

Osman Yağmurdereli, saygı duruşunun ardından yaptığı konuşmada, bir ağabey ve hoca olarak hayata dair, sanata dair Dinçel'in kendisine birçok şey öğrettiğini dile getirerek, ''Benim için büyük bir kayıp oldu'' dedi. Dinçel'in ölümünün Türkiye için de büyük bir kayıp olduğunu belirten Yağmurdereli, ''Yeri doldurulamayacak bir sanatçımızı yitirdik'' diye konuştu.

Vali Güler de Dinçel'in halkın çok sevdiği bir sanatçı olduğunu ve çok değişik karakterlerle tanındığını belirterek, ''Türk tiyatrosuna büyük emekleri vardı. Gıpta edilecek bir insandı. Türkiye için büyük bir kayıp oldu. Herkesin başı sağ olsun'' dedi.

Kadir Topbaş ise Türk sanat camiasına başsağlığı dilediğini belirterek, Dinçel'in iz bırakan tiyatrocu olduğunu, Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu'na büyük emeğinin geçtiğini ifade etti. Tiyatrocu Şevket Çoruh da, Dinçel'in kendisinin hocası olduğunu belirterek, onu her zaman seveceğini kaydetti.Konuşmaların ardından salonda bulunanlar Dinçel'in tabutunun önünden saygı geçişi yaptılar.

Dinçel'in cenazesi, daha sonra cenaze aracına konularak, alkışlar eşliğinde, cenaze namazının kılınacağı Teşvikiye Camisi'ne götürüldü. Törene katılanların, zaman zaman göz yaşlarını tutamadıkları görüldü.



EKMEK TEKNESİ-NUSRET BABADAN HİKAYELER





Ağır bir iç kanama sonucu hayatını kaybeden Tiyatro Sanatçısı Savaş Dinçel, yüzlerce sanatçı ve seveninin katıldığı cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze namazı sonrası sevenleri, Dinçel'in tabutuna karanfil attı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sanat dünyasının çok özel bir ismi kaybettiğini söyledi.

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'ndeki törenin ardından Savaş Dinçel'in cenazesi Teşvikiye Camii'ne getirildi. Cenaze namazına; Savaş Dinçel'in eşi Sumru Dinçel ve yakınları ile birlikte, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile çok sayıda sanatçı katıldı. Cenaze namazı öncesi Sumru Dinçel, eşinin tabutuna sarılarak uzun süre ağladı. Dinçel'in akrabaları ve sanatçı dostları ise gözyaşlarını tutamadı.

Cenaze namazı öncesi Dinçel'i anlatan yakın arkadaşlarından Ayşen Guruda çok üzgün olduğunu belirterek, "Çok değerli bir arkadaşımızı kaybettik. Çocukluk arkadaşımdı." dedi. Dinçel'i, "Adam gibi adamdı" diye tanımlayan Rasim Öztekin ise, "Bizim kuşağın güzel insanları bir bir gidiyor. Önemli bir sanatçıydı. " şeklinde konuştu. Dinçel'in sanatçılığı ve çizerliliğiyle kendileriyle hep yaşamaya devam edeceğini kaydeden Kerem Alışık şöyle konuştu: "Fevkalede üzgünüz. Savaş abi gibi değerli insanlar malesef hep öbür tarafa gitmek zorunda kalıyor. Yakınlarına sabır diliyorum. "

Gazeteci Uğur Dündar ise Savaş Dinçel'i yeri doldurulamayacak bir sanatçı olarak niteledi. Dündar, "Savaş çok değerli bir sanatçıydı . Onun için söylenecek çok güzel sözler var ama o bizim çocukluk, gençlik arkadaşımızdı. Türkiye için yeri doldurulamayacak bir sanatçıyı kaybettik. Bir dostumuzu kaybettik. Hala öldüğüne inanamıyorum. Nur içinde yatsın." şeklinde konuştu.

Cenaze namazının ardından Dinçel'in tabutu omuzlara alınarak taşındı. Bu sırada sanatçılar Dinçel'in tabutuna karanfil attı. Dinçel, son yolculuğuna gözyaşları ve alkışlarla uğurlandı. Camiden alınan Dinçel'in cenazesi, toprağa verilmek üzere Zincirlikuyu Mezarlığı'na götürüldü.Cenaze aracının camiden ayrılmasının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bayramın birinci günü Türkiye'nin sanatseverleri derin bir acıyla karşılaştığını söyledi. Günay şöyle konuştu: "Hepimizsin başı sağolsun. Sanat dünyasının özel isimlerinden biriydi. Tiyatro, sinema, karikatür alanlarında çok önemli yeri olan biriydi. Uzun yıllardan beri canlandırdığı rollerle unutulmaz tiplemeler yaptı, yönetti. Çok erken yaşta kaybettiğimizi düşünüyorum. Kendisine sonsuz rahmet, ailesine, sevenlerine ve yakınlarına rahmet diliyorum. "



SON FİLMİNİ GÖREMEDİ

Ünlü sinema ve tiyatro sanatçısı, karikatürist Savaş Dinçel, çekimleri yaklaşık iki yıl süren son filmi "Suluboya"nın tamamlanmış halini göremeden hayatını kaybetti. Savaş Dinçel filmde Bedri Koraman ve Altan Erkekli ile aynı sokakta çalışan ve birlikte yaşayan bir sokak ressamını canlandırıyordu. Oyuncuların karikatürize edilmiş hallerinin işlendiği filmde diğer rolleri Haluk Bilginer, Tamer Karadağlı, Serra Yılmaz, Mirkelam, Ayşenur Yazıcı, çocuk oyuncu Sarp Alemdaroğlu, Bedri Koraman ve Metin Uca paylaşıyor. Film 2008'de vizyona girecek.
Geçtiğimiz aylarda çekimleri biten filmin yapımcısı Cihat Hazardağlı Dinçel'in çekimler sırasında son derece sağlıklı göründüğünü belirterek, Dinçel'le ilgili bir anısını şöyle anlattı:

"Gayet sağlıklıydı hatta 'çekim saat 6'yı geçerse ben viskimi isterim' demişti. Viski geldi. İçti ama sarhoş olmadı. Biz çekimlere devam etmek zorundaydık. İçince rolununu oynayamayacak diye çok korkmaya başladık. Çünkü ön hazırlığı zaman alan bir çalışmaydı. Ama o son derece normal oynamaya devam etti. Saatlerce hem içti hem oynadı. Ben eski toprak diye düşünüyordum. Aniden kızmaya başladı. 'Şunun tadına bak' dedi. 'Bu içki sahte' dedi. İçki gerçekten bozuk veya sahteydi."

DİNÇEL'İN HAYATININ KİLOMETRE TAŞLARI

İstanbul' un Fatih ilçesinde 1942 yılında doğdu. İlkokulu Koca Ragıp Paşa İlokulu' nda tamamladıktan sonra İstanbul Erkek Lisesi' ne kaydoldu.

Tiyatro eğitimine İstanbul Belediyesi Konservatuarı Tiyatro Bölümü' nde başladı. Tiyatro eğitiminin yanı sıra amatör olarak karikatür çizmeye başladı.

Tiyatrocu olarak ilk kez İstanbul Şehir Tiyatroları' nda sahne aldı. 1980 askeri darbesi sonucu sıkıyönetim ilanı ile İstanbul Şehir Tiyatroları'ndan uzaklaştırıldı.

"TONTON'U HAZIRLADI

Daha sonra Güldürü Eğitim Merkezi' nde karikatürist olarak çalıştı. Bir süre Günaydın gazetesinde karikatüristlik yaptı. Burada "Tonton" adlı karikatürü hazırladı.

Münir Özkul Tiyatrosu, AST Tiyatrosu, YEN-AR Tiyatroları'nda çalışan Dinçel, Müjdat Gezen'le birlikte Miyatro Vatandaş Tiyatrosu'nu kurdu.

ÇİZGİLERLE NAZIM HİKMET ÇİZGİ ROMANI


Danıştayın onaması ile birlikte Şehir tiyatrolarında tekrar çalışmaya başladı. İki tane karikatür sergisi açtı. "Çizgilerle Nazım Hikmet" adlı çizgi roman bir kitap hazırladı.

İSMET İNÖNÜ'YÜ CANLANDIRDI

Ziya Öztan' ın yönetmenliğini üstlendiği Kurtuluş ve Cumhuriyet filmlerinde İsmet İnönü' yü canlandırdı. 1997 yılında Mustafa Altıoklar'ın yönetmenliğini yaptığı başrollerinde Okan Bayülgen, Müjde Ar ve Mustafa Uğurlu'nun yer aldığı "Berber Ali"yi canlandırdı.

200 yılında "Dar Alanda Kısa Paslaşmalar" adlı filmde canlandırdığı Hacı karakteriyle 8. ÇASOD Film Ödülleri'nde ve 22.Siyad Türk Sineması Ödülleri'nde "En İyi Erkek Oyuncu" Ödüllerini aldı.


Filmin Adı Oynadığı Karakter Yıl

Sessiz Gemiler Mümtaz bey 2007
Bir İhtimal Daha Var Mercan 2006
Esir Kalpler Rüçhan Akerman 2006
Eve Dönüş Sacit 2006
Sevda Çiçeği Naşit 2006
Can 2006
Bir Salkım Üzüm 2005
Ölümüne Sevdalar Barbayani 2005
Peki Olur Şekerim 2003
Abdülhamit Düşerken Tevfik Paşa 2002
Ekmek Teknesi Nusrettin 2002
Çemberler 2000
Sinekli Bakkal 2000
Bizi Güldürenler 2000
Abuzer Kadayıf 2000
Dar Alanda Kısa Paslaşmalar Hacı 2000
Cumhuriyet İsmet İnönü 1998
Ağır Roman Berber Ali 1997
Kurtuluş İsmet İnönü 1997
Azmi 1995
Oğlum Adam Olacak 1995
Çözülmeler 1994
Bizimkiler Şükrü 1997-2002 1989
Ateşböceği Metin 1987
Merdoğlu Ömer Bey 1986
Aşık Oldum Haluk 1985
Kızlar Sınıfı 1984
Üç İstanbul Moiz 1983
Hababam Sınıfı Güle Güle Müjdat 1981
İttihat Ve Terakki 1980
Gül Hasan 1979

Ödülleri

8. ÇASOD "En İyi Oyuncu" Ödülleri, 2001, En İyi Erkek Oyuncu, Dar Alanda Kısa Paslaşmalar
20. İstanbul Film Festivali, 2001, En İyi Erkek Oyuncu, Dar Alanda Kısa Paslaşmalar
22. Siyad Türk Sineması Ödülleri, 2000, En İyi Erkek Oyuncu, Dar Alanda Kısa Paslaşmalar

SABAH İNTERNET