kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
EVLERİ TEK TEK DOLAŞIP PROJEYİ ANLATIYORLAR... Depremde yıkılma riski bulunan Zeytinburnu Sümer Mahallesi'ndeki evleri ziyaret eden Zeytinburnu Belediye Başkanı ve KİPTAŞ Genel Müdürü proje hakkında vatandaşları bilgilendiriyor.

Depreme dayanıklı ev için vatandaşa markaj

Ercan SARIKAYA SABAH
Zeytinburnu Belediye Başkanı ve KİPTAŞ Genel Müdürü "deprem olduğu taktirde yüzde 43'ü yıkılır" raporu bulunan Sümer Mahallesi'ndeki konutları ziyaret ederek vatandaşları depreme dayanıklı ev sahibi olmaya çağırıyor..
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı'nın ortaklaşa yürüttüğü deprem risk analizleri sonuçlarına göre İstanbul'da 7.5 büyüklüğünde bir deprem olursa 50-60 bin bina ağır hasar görecek ya da yıkılacak. Yıkımın olabileceği tahmin edilen yerlerden biri de Zeytinburnu... İlçedeki 16 bin binada yapılan incelemeler sonucunda depremde can kaybı riski çok yüksek olan 2 bin 295 bina tespit edildi. Bu binaların yoğun olarak Sümer Mahallesi'nde bulunduğu belirlendi. Bin 500 binanın yer aldığı mahallenin yüzde 43'nün depremde yıkılma riski olduğu tespiti yapıldı. Büyükşehir Belediyesi depreme dayanıklı konutlar üretmek için mahalleyi pilot proje uygulama alanı ilan etti. Öncelikle gönüllülük esasına dayanarak vatandaşları mahallerinden taşınmadan depreme dayanıklı ev sahibi olmaya çağırdı.

YERİNDE ÇÖZÜM
Hazırlanan proje ile yeni binalar KİPTAŞ tarafından yapılacak ve yüz metrekare dairesi olana 75 metrekare daire verilecek. Vatandaşlardan da herhangi bir ücret alınmayacak. Binalar hazineye ait araziye yapılacak. Vatandaşlar binalarına taşındıktan sonra evler yıkılacak. Bin 500 binayı ilgilendiren projeyi uygulamak isteyen Büyükşehir Belediyesi "Allah'ın işine ne karışıyorsunuz. Bizim binamız Diğer depremde de yıkılmadı bunda da yıkılmaz." diyen vatandaşların direnişiyle karşılaştı.

EV ZİYARETLERİ
Bu tepkilerden sonra KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın evlere tek tek ziyaretler düzenleyip projeyi anlatmaya başladı. Yıldırım ve Aydın, mahalle sakinlerine, projenin neden gerekli olduğunu ve projenin neleri kapsadığını anlatıyorlar. Her apartman dairesinden birer temsilci tespit ediyorlar. Mahalleye ocak ayında da bir ofis kurulacak ve vatandaşların projeyle ilgili sorularına cevap verilecek.