kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Schengen alanı genişledi

Yeni Haber
Doğu Avrupa'da binlerce kişi dün gece yarısı ülkelerinin sınırlarının Schengen olarak bilinen pasaportsuz Avrupa alanına açılmasını kutladı. Bu hamle ile 400 milyon kişi kıta üzerinde hiçbir engelle karşılaşmadan dolaşabilecek..
Schengen serbest dolaşım alanı, 9 yeni ülkenin katılımıyla dün gece yarısı resmi olarak genişledi.Böylece AB'de serbest dolaşım hakkına sahip ülkelerin sayısı, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Slovenya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti'nin de katılımıyla 15'ten 24'e çıktı.

İç sınır kontrolleri kaldırılan Schengen ülkelerinden birinden vize alan yabancılar bu vizeyle tüm serbest dolaşım alanına girebiliyor.AB'ye 2004'te üye olan Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta,Polonya, Slovenya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti'nden, diğer AB ülkelerine geçişlerdeki kontrol dün gece yarısı resmen kaldırıldı. Estonya, Letonya ve Litvanya, saat farkı nedeniyle Schengen'e diğer ülkelerden bir saat önce dahil oldu.

Lüksemburg'un Schengen kasabasında 1985 yılında imzalanan anlaşma çerçevesinde belirlenen serbest dolaşım alanında daha önce Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, İspanya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, İsveç, Norveç, Portekiz ve İzlanda bulunuyordu.

AB, Bulgaristan, Kıbrıs Rum kesimi ve Romanya'nın da ''önümüzdeki yıllarda'' Schengen kapsamına girmelerinin öngörüldüğünü belirtiyor.

KUTLAMALAR

Bu arada Schengen alanının genişlemesini kutlamak için, Avusturya-Slovakya ve Almanya-Çek Cumhuriyeti sınırındaki geçiş noktalarında yerel saatle 00.00'da soğuğa rağmen toplanan çok sayıda kişi, havai fişekler attı.Diğer ülkelerde de birçok sınır noktasında havaya konfetiler atıldı ve geçiş ışıkları sembolik olarak kırmızıdan yeşile getirildi. Yetkililer, birçok sınır geçiş noktasında bariyerleri testereyle kestiler ve şampanya patlattılar.

Estonya'nın Schengen alanına dahil olmasının ardından Finlandiya'dan bu ülkeye gelen ilk gemi sınır muhafızları tarafından orkestrayla karşılandı.Şu an kara ve deniz sınırlarında uygulanan anlaşma, havaalanlarında da
gelecek yıl Mart'tan itibaren uygulanacak.

AJANSLAR