kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Latife Hanım'a ait olduğu iddia edilen mektupta "Şeytani kadının" Atatürk'ü etkilediğinden yakınılıyor.

Halaçoğlu: Latife Hanım arşivi açılsın

Tutkun AKBAŞ HABER MERKEZİ
Latife Hanım'a ait olduğu iddia edilen mektupla ilgili başlayan Adıvar polemiğine ilişkin tartışmada Halaçoğlu, "Arşiv açılsaydı bu spekülasyonlar olmazdı" dedi..
ABD arşivlerine göre Latife Hanım'ın Atatürk'ten boşandıktan sonra kızgınlıkla bir gazetenin sahibi dostuna yazdığı iddia edilen mektupta geçen "şeytani özellikteki kadın"ın Halide Edip Adıvar olduğu tartışmasına Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu da katıldı. Mektubun Latife Hanım'a ait olup olmadığının belirsizliğine işaret eden Halaçoğlu, "Eğer Latife Hanım'ın arşivi açılsaydı bu spekülasyonlar olmazdı" dedi. Rıfat N. Bali'nin "Atatürk as Viewed Through the Eyes of American Diplomats" adlı kitapta Latife Hanım mektubunda, Atatürk'ün tekke ve zaviyeleri kapatması ile kadınların peçe ve çarşaf giymesini yasaklamasında "şeytani özelliklere sahip kadının" etkisinde kaldığından söz ediliyor. Kitaba önsöz yazan tarihçi Andrew Mango "Atatürk'ü etkileyen şeytani kadının" Halide Edip olduğunu öne sürmüştü.

ARŞİVLER AÇILSIN
Halaçoğlu Latife Hanım'ın özel eşyasının Türk Tarih Kurumu'nda bulunduğunu, 2005 yılında bunların açılması teklifine olumsuz yanıt geldiğini kaydetti. Halaçoğlu arşiv açılsaydı bu tür spekülasyonların olmayacağını belirterek, şöyle dedi: "Mektubun doğru olup olmadığı konusunda birşey söyleyemem. Çünkü Latife Hanım'ın şahsi evrakı Türk Tarih Kurumu'nda. Latife Hanım'ın bütün mektubu burada. Ben Latife Hanım'ın arşivini açmaya 2005 yılında 'tamam' dedim karşı çıkıldı bazı kesimler tarafından. Ailesi de 'açılmasın' dedi bana yazı gönderdiler. Herhalde açılmış olsaydı bu tür spekülasyonlar doğru veya yanlış bunların gerçekliği anlaşılacaktı."
Haberin fotoğrafları