kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Moskova'yı geride bıraktınız finans merkezi olmalısınız!"

Furkan ALP
Active Academy 5. Uluslararası Finans Zirvesi'nde konuşan Deloitte Finansal Hizmetler Strateji Bölümü Başkanı Colvin, "İstanbul'a inanıyoruz. Rakiplerinizden ayrısınız. Onlar geride kaldı" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
"Moskova'yı geride bıraktınız finans merkezi olmalısınız!"
Deloitte Londra Finansal Hizmetler Strateji Bölümü Ortağı Vince Colvin, İstanbul'un dünyada finans merkezi olma potansiyeli olduğunu söyleyerek, bu rekabetçi ortamda en önemli rakiplerin Moskova, Dubai, Varşova ve Dublin şehirleri olduğunu belirtti. Active Academy 5. Uluslararası Finans Zirvesi dün başladı. Geniş katılımın olduğu zirvede Devlet Bakanı Mehmet Şimşek açılış konuşmasını yaptı. Zirvenin yabancı konuklarından Deloitte Londra Finansal Hizmetler Strateji Bölümü Ortağı Colvin, hazırladıkları 300 sayfalık fizibilite raporunda İstanbul'un diğer rakip illerden sıyırılma başarısı göstereceği sonucuna vardıklarını ifade ederek, "İstanbul'a inanıyoruz. Barındırdığı yerel ve bölgesel potaniyeli, jeopoltik konumu, genç ve dinamik nüfusu ve kârlılık geri dönüşü ile İstanbul, Moskova'yı bütün parametrelerde geri bıraktı. Önce hareket edin ve Moskova'nın finans merkezi olmasını beklemeyin" dedi. Finans merkezi olma yolunda yerel düzenlemelerin, mali yapının değişmesi gerektiğine dikkat çeken Colvin, İstanbul'un 10 yıl içerisinde bölgenin, 30 yıl içinde ise dünyanın hâkim finans şehirlerinden biri olacağını kaydetti. Colvin, 2025'te İstanbul'da 150 bin yeni finans çalışanına ihtiyaç duyulacağını da bildirdi.

BİLGİN ELEŞTİRİ YAPTI
Uluslararası rating şirketlerinin Türkiye'nin kredi notunu yükseltme konusunda katı davranmakla eleştiren BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, "Osmanlı'nın borcunu 1950'li yıllara kadar ödeyen Türkiye'ydi. Yani borcuna sadık olan ülke Türkiye'dir. Arjantin birkaç yıl önce moratoryum ilan etti. Buna rağmen derecesi bizden daha yüksek. Ben bunun sebebini anlamıyorum. Herhalde reyting kuruluşlarının da rate edecek kuruluşlara ihtiyaç var" dedi. Finans Zirvesi'nde konuşan Tevfik Bilgin, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Avrupa Derecelendirme Direktörü Fernandez de Heredia'nın zirvede yaptığı sunuma atıfta bulunarak, kuruluşun Türkiye'yi şeffaf olmayan, merkezi hükümetten destek alan ve tahmin edilebilirliğin düşük olduğu bir ülke olarak dördüncü grupta değerlendirmesini sert bir şekilde eleştirdi. Bilgin son yaşanan mortgage krizinde de Northern Rock örneğini hatırlatarak dünyanın en büyük ekonomilerine sahip ülkelerin bile zaman zaman öngörülebilirlik sorunu yaşadığına ve merkezi otoriteden destek aldığına şu cümlelerle dikkat çekti.