kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Depresyon için egzersiz hapı umudu

Yeni Haber
Bilim adamları, depresyonla mücadelede olumlu etkisi bilinen düzenli egzersizin beyinde neden olduğu fiili yapısal değişikliği sağlayacak yeni bir ilaçla, hastalığın tedavisinde önemli bir adım atmayı hedefliyor.BBC'nin ''Depresyon İçin Egzersiz Hapı Umudu'' başlığıyla verdiği habere göre, Yale Üniversitesinden uzmanlar, fareler üzerindeki deneylerinin, düzenli egzersizin depresyon rahatsızlığı bulunanlara olumlu etkisinin arkasındaki nedenlerin saptanmasına yardımcı olacağını kaydettiler.

Uzmanlar, Nature Medicine dergisinde yayınlanan makalede, egzersizin beyin fonksiyonlarında yol açtığı yapısal değişikliğin saptanmasının
depresyona karşı daha etkili ilaçların bulunmasını sağlayacağını belirtti.

Egzersiz ile duygudurumda iyileşme hali arasında bağlantı bulunduğu iyi bilinirken, bunun arkasındaki neden henüz tam olarak belirlenemedi.Son araştırmalarda, şimdi de zaten anti depresan ilaçların odaklandığı beynin hipokampüs olarak adlandırılan bölgesi üzerine yoğunlaşılarak bu bölgedeki hangi genlerin egzersiz sırasında daha aktif olduğu saptanmaya çalışılıyor.

Bilim adamlarının çalışmalarında geliştirdikleri testte öne çıkan VGF adı verilen genin, sinir hücrelerinin gelişiminde yer alan kimyasalın ''oluşma faktörü''yle bağlantısı bulunuyor.

Uzmanların teorisine göre, depresyonun yok edilmesi için sadece beyin hücreleri çevresindeki kimyasallarda değil, beyin hücreleri arasındaki bağlantıda ve fiili yapısında değişiklikler gerekiyor. Bunun için de bir sonraki adım olarak bu kimyasalın benzerinin geliştirilip fareler üzerinde denenmesi planlanıyor.

Çalışmayı yürüten bilim adamları, VGF genine yönelik bir ilacın, kullanılmakta olan anti depresanlardan çok daha etkili olabileceğini düşünüyor.

AA