kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Engelliler iş ve eğitim için sokakta

Yeni Haber
"Dünya Özürlüler Günü"nde Türkiye'deki engeliler eğitim ve istihdam sorunlarını duyurmak için eylem yaptı. Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) ile Fiziksel Engelliler Federasyonu (FEF) öncülüğünde ve yaklaşık 150 engelli ile engelli yakınının katıldığı eylemde istihdam ve eğitimdeki sorunlar dile getirildi.

Taksim Meydan'ında gerçekleştirilen eylemde, çeşitli enstrümanlar eşliğinde dans eden engelli ve engelli yakınları "Akademik eğitim almak bizimde hakkımız", "Tekrar eve dönmek istemiyoruz", "Engelleri ortadan kaldırıyoruz dediğiniz, engellileri ortadan kaldırmak mı?" yazılı pankartlarla sıkıntılarını duyurmaya çalıştı.

"ENGELLİLER EŞİT YURTTAŞ OLARAK GÖRÜLMÜYOR"

"Genelgeye hayır", "Sadaka değil, iş istiyoruz" sloganlarıyla Atatürk Anıtı önünde toplanan grup adına TSD Genel Başkanı Şükrü Boyraz bir basın açıklaması yaptı. Toplumun engelli olmayan kesimlerinin engellilere karşı duyarsız kaldığını söyleyen Boyraz, "Bir hastalığın, bir kazanın yarın kendilerini de engelli yapabileceğini akıllarından bile geçirmeden hareket ediyorlar" diye konuştu. Boyraz, hukukta, siyasette ve ekonomide eşitlik kavramından söz edildiğini ve bu anlamda anayasalar, yasalar, uluslararası sözleşmeler yapıldığını belirterek, yapılanların yazıldığı yerde kaldığını ve engellilerin kendilerini eşit yurttaş olarak görmediklerini dile getirdi. Vatandaşın refahını, sağlığını ve eğitimini düşünen devlet anlayışından koparıldıklarını ifade eden Boyraz, eğitimin ve sağlığın paralı hale gelmesinin, sosyal güvenliğin etkili adımlarla kaldırılmasının, işsizlik, yoksulluk ve yoksunluğun yaşama umutlarını tükettiğini kaydetti.

"HÜKÜMET GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRSİN"

Boyraz, okullara gidemediklerine ve eğitim alamadıklarına dikkat çekerek, okuyanların ise kotalarla bile güç iş bulabildiğini, o kotaların da kaldırılmaya çalışıldığını bildirdi. "İş bulamayan engelliyi boş olan kadrolarına bile almayan iktidarlar, sadaka düzeyinde verdiği engelli maaşını kesmenin verdiğini de fahiş faiz oranlarıyla geri almanın peşinde koşuyor" diyen Boyraz, Sosyal Hizmetler ile Çocuk Esirgeme Kurumu'nun adım adım çökertildiğini, özelleştirme ve taşeronlaştırma yoluyla sağlığı tehdit eden uygulamalara kapı açıldığına işaret etti. Boyraz, yıllardır alt yapısı tamamlanmayan ve eğitim kadrolarının eksik bırakıldığını vurguladığı ilköğretim okullarının bir hafta içinde eksiklilerinin giderilmesinin beklendiğini ifade etti. Anayasa ve yasalardan doğan haklarının yerine getirilmesi gerektiğini belirten Boyraz, hükümeti, bu konudaki görevlerini yerine getirmeye çağırdı.

"ÖTV ötelemesine son", "Çalışma hakkımız engellenemez" yazılı balonları gökyüzüne bırakan grup Atatürk Anıtı'ndan, Atatürk Kültür Merkezi önüne yürüdükten sonra olaysız dağıldı.

(ANKA)