kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Elektrik ve gaz zammı faizde indirime engel!

Merkez Bankası beklenen elektrik ve doğalgaz zamlarının ikincil etkilerinin belirsizlik yarattığını ve bunun da olası faiz indirimlerinde ihtiyatlı davranmaya ittiğini açıkladı..
Merkez Bankası, olası yeni bir faiz indiriminin zamanlaması ve miktarının küresel piyasalardaki gelişmeler, dış talep ve kamu harcamalarına bağlı olduğunu bildirdi. Banka, "Elektrik ve doğalgaz gibi kalemlerde yapılması beklenen fiyat artışlarının ikincil etkileri konusundaki belirsizliklerin faiz indirimlerinde göreli olarak daha ihtiyatlı olmaya sevk ettiği belirtilmelidir" açıklamasında bulundu. Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu'nun 14 Kasım'da yaptığı toplantının özetini açıkladı. Enflasyon gelişmelerinin değerlendirildiği açıklamada, İstanbul'da yürürlüğe giren yeni su tarifelerini, akaryakıt ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarlarındaki artışları ve uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının ulaştığı yüksek seviyeler dikkate alınarak kasım ayında enerji grubundaki enflasyonun yükseleceği öngörüsü aktarıldı. Gıda ve petrol fiyatlarının enflasyonun düşürülmesinde önemli riskleri oluşturduğunun altı çizilen açıklamada, enerji tarifeleri ile ilgili olarak şu değerlendirme yapıldı:

OTOMATİK FİYATA GEÇİLSİN
"Elektrik ve doğalgaz gibi kalemlerde yapılması beklenen fiyat artışlarının ikincil etkileri konusundaki belirsizliklerin Kurul'u faiz indirimlerinde göreli olarak daha ihtiyatlı olmaya sevk ettiği belirtilmelidir. Diğer yandan, elektrikte maliyet temelli otomatik fiyatlamaya geçilmesi halinde hem arz güvenliği hem de fiyat istikrarı üzerindeki riskler azaltılmış olacaktır. Orta vadede ise enerji ve gıda fiyatlarına ilişkin risklere rağmen güçlü parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileriyle enflasyonun aşağı yönlü eğilimini devam ettirmesi beklenmektedir." Kredi piyasasındaki kayıplar ve bunların küresel sermaye piyasaları üzerindeki olası etkileri konusundaki belirsizliklerin devam ettiği vurgulanan açıklamada, "Sözkonusu belirsizliklerin artarak sürmesi sonucu gelişmekte olan piyasalara olan yatırım iştahında belirgin bir bozulma olması ve ülkemiz piyasalarının da etkilenmesi durumunda Merkez Bankası, etkin likidite yönetimiyle ve gerektiğinde diğer politika araçlarını kullanarak olası dalgalanmaların orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki etkilerini sınırlı tutmayı amaçlayacaktır" denildi.