kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ali Haluk Açıkgöz

Bir torna tezgâhıyla başlayıp bijonda dünya markası oldu

ŞAH TANYERİ
Aksaray'da borç harç bir torna tezgâhı ile bijon üretimine başlayan 5 kardeş, MAN'ın "Almanya'da yatırım yapın" teklifini geri çevirip Türkiye'de ürettikleri bijonlarla dev otomotiv firmalarının tercihi oldular..
Beşel Bijon Mak. San. Ve Tic. A.Ş. için anlatacaklarımız, Anadolu'nun bozkırında basit bir torna tezgâhı ile kurulup önemli markaların yolcularının canlarını emanet ettiği bir kuruluş haline geliş öyküsüdür. Şirket, Hamdi, Sadık, Şükrü, Soner ve Ali Haluk Açıkgöz kardeşler tarafından 1979 yılında kurulur. Babaları, beş kardeşi temsilen Beşel adını verir şirkete. Ağabey Hamdi ilkokul mezunudur. 4 kardeş ise liseyi bitirir ancak terör olayları nedeniyle üniversiteye gidemez. Zaten paraları da yoktur ya. En büyük ağabey Hamdi Açıkgöz yıllarca tornacıda çalışmış, tornacılığı ondan öğrenmişlerdir. Ülkenin bijona ihtiyacı vardır. Merdivenaltı üretimleri, can almaktadır.

MAKİNEYİ BORÇLA ALDIK
Basında "Otobüs bijon kesti, 10 kişi öldü" haberlerine rastlanmaktadır. Şirketin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Haluk Açıkgöz o günleri, "Çoktu o tür kazalar. Bijon imalatı işine girmeye karar verdik. Araçlar can taşıyor, çok kaliteli yapacağız dedik" diye anlatıyor. Babaları eski dökük otomobiliyle çocuklarını İstanbul'a götürür. İlk makinelerini alacaklar ancak paraları yoktur. Borçlarını ödemek için verecekleri bir güvence de yoktur otomobillerinden başka. Babası torna tezgâhı satıcısını bir kenara çeker, "Bu makineyi verirsen iş kuracağız, aksi halde evlatlarımın nereye gideceği belli değil" der. Bugün bile çalıştıkları adam etkilenir bu sözden, "Alın götürün" der. Şirketin temelleri o küçük torna tezgâhı ve bir de jenaratörlü kaynak makinesi ile atılır.

1994 KRİZİNDE DÜNYAYA AÇILDIK
Serbest pazar ekonomisine geçiş şirketi büyütür. 1987'de ikinci el çekicilerin ithalatına kapı açılırken, dorseye izin verilmez. Dorse ihtiyacı bijon satışını patlatır. Her bir TIR 100 bijona ihtiyaç duymakta, her 2-2.5 yılda da değiştirilmesi gerekmektedir. 1994 krizi ise dünyaya açılmaları gerektiğini gösterir. Şirketin merkezini İstanbul'a taşırlar. Fuarlara katılmaya başlarlar. İhracat başlar yavaş yavaş. "Mal güzel ama üzerine Beşel" yazmayın önerilerini geri çevirirler. ABD ve Almanya'da şirket kurarlar. Amerikan Hutchinson şirketinin yanı sıra ABD üzerinden NAFTA ülkesi Meksika'ya bijon satıyor. MAN'ın 2 bin tedarikçisi içinde ilk 10'a girdiklerini belirten Açıkgöz, "İlk bijon ihraç eden biziz. Patent başvurumuz var. Sürekli büyüyoruz" diyor.