kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Carry trade, Yen'i terk etti doları kullanmaya başladı

FURKAN ALP
Yatırımcıların güvenli limanı dolar artık Japon ev kadınlarının yeni tutkusu olmuş gibi. Artık yatırımcı değer kaybeden dolarla borç alıp carry trade işlemlerini yönetiyor Goldman Sachs'ın analist raporuna göre, iki yıl içinde carry trade işlemlerinde Japon Yeni ve İsviçre Frangı'nın yerini dolar alacak ve 100 milyar Yen'lik carry trade işlemi dolara dönecek ..
ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edeceği yönündeki beklentilerin güçlenmesi ve para birimleri karşısında hızla değer yitiren dolar bu kez de 'carry trade'cilerin gözdesi oldu. ABD doları büyümenin 2008'de daha da yavaşlayacağı ve mortgage krizinin etkilerinin artacağı beklentisi ile kan kaybetmeyi sürdürüyor. İşte bu nedenle de beklenti satın alanlar için dolarla borçlanmak avantajlı hale gelmeye başlıyor. Yatırımcıların güvenli limanı dolar artık Japon ev kadınlarının yeni tutkusu olacak gibi çünkü yatırımcılar yüksek faizli ülke tahvillerini değer kaybeden dolarla satın almaya başladı. Carry trade düşük faiz getiren bir para biriminden borçlanıp krediyi yüksek faiz getiren bir para birimine yatırmak anlamına geliyor. Goldman Sachs'ın analist raporuna göre, önümüzdeki iki yılda carry trade işlemlerinde Japon Yeni ve İsviçre Frangı'nın yerini ABD Doları alarak, 100 milyar Yen'lik carry trade işlemi dolar ile yapılmaya başlanacak. Raporda dolarla yapılan carry trade işleminde yatırım yapılan en gözde para birimleri ise faizleri çift haneli olan Brezilya Reali, Meksika Pezosu ve Singapur Doları. Türkiye'de yüzde 16.50'lik faizi ile bazı yatırımcılarca cazip olarak değerlenen ülkeler arasında yer alıyor.

DOLARLA BORÇ AVANTAJLI OLDU
ABD kaynaklı mortgage krizinin ivme kazandığı temmuz ayında dolar Yen paritesi 121.32'e kadar yükselmiş ve Japon Yeni carry trade işlemlerinde ağırlıklı olarak kullanılan para birimi olmuştu. Çünkü Japonya faizi o dönem hâlâ 0'dı. Ancak doların önlenemez kan kaybı yatırımcıların bu kez de dolarla borçlanması için iştahını kabartmaya başladı. Japon Yeni dolar karşısında yüzde 10 değerlenirken, 1 dolarla 121 Yen alınırken bugün ise 1 dolarla 108 satın alınabilir hale geldi. Şimdi carry trade işlemleri yapan yatırımcıların en gözde para birimi olan ABD Doları, Euro karşısında da yüzde 12 değer yitirdi.