kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
İLGİNÇ TABLO Seçim öncesi ASO Başkanı olan Çağlayan (soldan ikinci) Sanayi Bakanı olarak Sanayi Kongresi’ne ilk kez geldi. Çağlayan, İSO Meclis Başkanı Hüsamettin Kavi (solda), Hisarcıklıoğlu (sağdan ikinci) ve Küçük’le birlikte bir süre dertleşti.

İşadamı isyan etti, bakan "İndirim 2008'de" dedi

İLİŞKİLİ HABERLER
İşadamı isyan etti, bakan "İndirim 2008'de" dedi
Sanayi Kongresi'nde düşük kurun yarattığı rekabet dezavantajı konuşuldu. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve İSO Başkanı Küçük'ün isyanını Bakan Çağlayan "SSK prim indirimi 2008'de" diyerek dindirmeye çalıştı İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük'ün kur nedeniyle eriyen rekabet gücünü tekrar kazanmak için acil önlem isteği kendi içlerinden çıkan Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan'dan SSK prim indiriminin 2008'de yapılacağı sözü geldi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da sanayiyi düşük kur rüzgârında savrulan gemiye benzetti.

ACİL İYİLEŞTİRME ŞART
İSO tarafından bu yıl 6'ncısı düzenlenen Sanayi Kongresi kur tartışmasıyla geçti. Açılışı yapan İSO Başkanı Küçük, kurun geldiği noktada rekabet gücünü ilgilendiren diğer alanlarda iyileştirmeler yapılmasının her zamankinden acil bir hal aldığını belirtti ve ekledi: "Kura bir şey yapılamıyorsa, üretim ve ihracata nefes aldıracak, destek sağlayacak alternatif enstrümanlar süratle devreye sokulabilmelidir" dedi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da, büyümeyle beraber, bir sürece daha şahit olduklarını belirterek İSO Başkanı'nın eleştirilerine kaldığı yerden devam etti: "Artık eskiden para kazandığımız faaliyetlerden kâr edemiyoruz. En iyi bildiğimiz işlerde, sektörlerde, rekabette zorlandığımızı görüyoruz. Her ay ihracat rekoru kırıyor olabiliriz ama düşen kurun etkisiyle ithal girdilerimiz ihracatımızdan çok arttıkça, net katma değerimiz düşmektedir. Bugün sanayimiz, düşük döviz kuru rüzgârının önünde sürüklenen, hangi limana gittiğini bilmeyen bir gemi durumundadır."

YÜKLER AZALTILACAK
Seçimlerden önce kendisi de Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) başkanı olarak aynı sıkıntıları dile getiren Zafer Çağlayan, ilk kez siyasetçi kimliğiyle katıldığı kongrede bu kez şikâyetlere yanıt vermeye çalıştı. Sanayicinin en büyük problemlerinden biri olan istihdam üzerindeki yüklerin büyüklüğünün farkında olduklarını aktaran Çağlayan, SSK primlerinin, işveren hissesinde 5 puan indirilmesinin 2008 yılında gerçekleştirileceğini bunun yanında idari ve yasal yüklerin de azaltılacağını söyledi. Sanayicinin "canını dişine takarak" ihracat artışını devam ettirmeye çalıştığını ifade eden Çağlayan, ihracattaki mal yapısında da değişme yaşandığını aktardı.