kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MUHARREM SARIKAYA

Baykal: Omurgamda sapma yok

CHP lideri Deniz Baykal, terörle mücadele ve K.Irak konusunda "söylem kargaşası" içinde olduğu yönündeki eleştirilere tepkili.
K.Irak ve Kürt açılımı yapıp; ardından askeri seçeneğe tekrar döndüğü yönündeki yorumlara da öfkeli...
Söze, "1989'da ne söylüyorsam, bugün de aynı şeyleri tekrar ediyorum" diye başlayıp ekledi:
"1989'da, temel insan hak ve özgürlüklerden söz edip, 'Her etnik kesim için eşit hak' derken de aynı omurgadaydım; terör ortaya çıkınca, ' Daha ağır karşılık verilmeli ' derken de...
'K.Irak'ta yaşayanlarla sorunumuz yok, biz de onların iyi yaşamı için çaba göstereceğiz' derken de, 'Sınır ötesi operasyon kararlılığı olmalı' dediğimde de aynı yerdeyim. Sapma yok, aynı omurgadayım."

Askeri kararlılık
Baykal, "diplomasi içinde terörle mücadeleden sonuç almak için askeri kararlılığın arkasına konulması gerektiğini" söyledi. Başbakan Erdoğan'ın Kızılcahamam'daki sözlerine de şu karşılığı verdi:
"Elbette çözüm demokrasi içinde olacak. Demokrasilerde silahlı kuvvet yok mu? Demokrasilerde gerektiğinde bir ülkenin çıkarları, yararları zarara uğradığında askeri önlem alma yok mu. Falkland'a, Irak'a müdahale eden İngiltere demokrasi değil mi? İtalya'nın, İspanya'nın Irak'ta askeri yok mu?"
CHP lideri sınır ötesi harekat yapılmadığı için ABD ve Batı Avrupa'dan gelen "Soğukkanlılığınıza hayranız" söylemlerine de şu tepkiyi gösterdi:
"Falkland'a, Irak'a müdahale etmeseydi de biz de İngiltere'nin soğukkanlılığına hayran kalabilseydik..."

Mütareke isteniyor
Baykal, uzun zaman geçmesine rağmen terör örgütü ve liderlerinin tasfiyesine yönelik adımın atılmadığını da anımsatıp devam etti:
"Oradan fiilen tasfiye etmeyi bırakın, terör örgütü ile karşılıklı müzakere ile geçici mütareke (savaşta çatışmayı sonlandıran ateşkes anlaşması) dönemi yaratın' deniliyor." CHP liderine göre, operasyon kararlılığından uzaklaşıldığı için bu noktaya gelindi.
"Şimdi birileri terör örgütü ile müzakere zemini hazırlığı yapıyor" da diyen Baykal devam etti:
"Silahı bırak çağrısını yapan sizsiniz; terör örgütü 'Tamam silahı bırakacağım' demiyor. Aksine, 'Silahı bırakınca sen ne vereceksin?' diyor. Bu gidiş, onu çözmenin değil, kronik hale getirmenin, gelecekte tekrar silaha dönmenin, hedefine varmasının yolunu açmaktır."
CHP lideri, sorunun K.Irak'a operasyon yapılması kararlılığının gösterilmesi halinde çözüleceğine inandığını belirtip ekledi:
"Şimdi 'Operasyon yapacağım, geliyorum' diyen yok. Aksine, 'Tezkerenin bir yılı var, yeniden uzatırız' arayışı var. Karşı tarafta da 'Tamam Kandil'i boşaltıyoruz, bize şu kadar süre ver bir daha olmayacak' diyen yok. Onun yerine 'Haydi sen de bir şey yap, ona göre biz de şunu bunu sağlarız' diye planlar yapılıyor."

İç ayaklanma
CHP lideri, terör örgütünün bu durumdan cesaret alıp şehirlerde gösterilere yönelmeye başladığını anımsatıp uyardı:
"İç ayaklanma senaryosu etrafında bir çalışma yapılıyor..."
CHP liderinin eleştirilere yanıtı ve terörle mücadele yöntemine dönük bakışı böyle...