kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MUHARREM SARIKAYA

Kongre iptal mayısa kadar Ağar...

Demokrat Parti'nin hafta sonu yapılacak Olağanüstü Kongresi büyük ihtimal iptal edilecek.
Genel Başkan Mehmet Ağar, olağanüstü kongre talebini geri çekecek.
Kongre, olağan zamanında 14 Mayıs 2008'de yapılacak.
Ağar'a dün sürpriz gelişmenin gerekçesini sorduğumda, genel başkanlıktan ayrılmak için, il başkanları ve delegelerin talebi doğrultusunda olağanüstü kongre kararı aldığını anımsattı.
Bugün gelinen noktayı ise şöyle özetledi:
"Olağanüstü kongre talebi o tarihte bana yazılı olarak bildirdi. Genel Başkan yetkimi kullanıp olağanüstü kongre çağrısı yaptım. Şimdi, tam kongre zamanı geldi; geçmişte partiyi olağanüstü kongreye götürmemi istenler, 'ertelensin, zamanında olağan kongre yapılsın' demeye başladı."

"İptal şartım..."
Ağar, bu aşamada "iptal şartını" da açıkladı:
"Ancak, iptal için yazılı taleplerini verirlerse, gereğini yerine getiririm. Başvurumu geri çekip, kongreyi iptal ettiririm."
Ağar, bir noktanın daha bilinmesini istedi:
"Genel başkanlıkta kalma çabam söz konusu değil. Olağanüstü kongrede de aday olmayacağımı açıkladım. Şimdi, 'Olağanüstü kongreyi yaptırmadı, yine partinin başından ayrılmadı' demesinler diye imzalı taleplerini bekliyorum."
İmzalarını beklediği kişiler, Genel İdare Kurulu (GİK) üyeleri, il başkanları ve delegeler.

"Kalma çabam yok"
DP Genel Merkezi'nden geçen hafta yapılan açıklamada 600'ü aşkın delegenin Ağar'ı Olağanüstü Kongre'de aday göstermek için imza verdiği bildirilmişti.
Böyle bir güce rağmen Ağar iptal talebine niçin "Evet" diyor? Ağar, "Delegenin şahsıma teveccühü; ama benim aday olmam doğru olmazdı" yanıtını verdi.
Tansu Çiller dahil teklif götürülen birçok ismin, "Gelecek kongrede aday olurum" dediğini, ciddi bir adayın çıkmadığını anımsattım.
Ağar, "Anlamam mümkün değil" deyip sözlerini sürdürdü:
"Genel başkanlıkta kalmak gibi bir çabam yok. 'Ben olmayacağım, gelip aday olsunlar' dedim. Rahat kulis yapmaları için Ankara'ya dahi gitmedim. Genel başkanın değişmesi için de olağanüstü kongre kararı aldım. Şimdi 'Aman olağanüstü kongre yapılmasın; olağan kongreye kadar seninle devam edelim' diyorlar..."

Fevkalade ayıp
Partinin etkin isimlerinin CHP milletvekili İlhan Kesici'ye de adaylık teklifinde bulunmasını nasıl yorumladığını sorduğumda Ağar'ın ses tonu değişti.
Tepkisi sert oldu:
"Ayıp; hangi akla hizmetle yapıyorlar. Fevkalade ayıp bir teklif. Partide genel başkan olabilecek onlarca isim var; hiç mi aday kalmamış da Kesici'ye gidiyorlar. Ayıp, ayıp..."
Ağar bunları söylerken, dün Ankara'da da bir dizi gelişme yaşandı.
Genel Başkan Yardımcısı Salim Ensarioğlu'nun girişimiyle toplanan GİK, Ağar'a kongrenin iptaline ilişkin tavsiye mektubu yolladı.
İl başkanları da bugün Ağar ile Ankara'da toplanacak, iptal talebini iletecek.
Sürpriz olmazsa, olağanüstü kongre iptal edilecek.
Kozlar, il kongreleri sonrası 14 Mayıs'ta toplanacak olağan kongrede paylaşılacak.