kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Prens Charles Efes Antik Kenti'ni gezdi

Yeni Haber
İngiltere Veliaht Prensi Charles, eşi Cornwall Düşesi Camilla Parker Bowles ile Efes Antik Kenti'ni gezdi.İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndan kara yoluyla Selçuk ilçesindeki Efes Antik Kenti'ne gelen Prens Charles ve eşi Camilla'ya, İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Nick Baird, İngiltere'nin İzmir Konsolosu Antony Willy Buttigieg ve Türk heyeti eşlik etti.

Protokol kapısından Efes Antik Kenti'ne giriş yapan Prens Charles, önce Antik Tiyatro'yu gezdi. Daha sonra Efes Antik Tiyatrosu'ndan Celsus Kütüphanesi'ne gelen Prens Charles ve eşi burada, Meryemana Evi Rahibi Tarcy Mathias ve Selçuk İsabey Camisi İmamı Mustafa Koçyiğit ile bir süre sohbet etti.

Selçuk Belediyespor Kulübü Halk Oyunları ekibi tarafından Karma Zeybek oyunu gösterisi sunuldu. Gösteriyi eşi Camilla ile izleyen Charles, müziğe zaman zaman eşlik etti. Gösterinin ardından Selçuk Kaymakamı Aziz İnci, Prens Charles'a Selçuk
ve Efes'i tanıtan bir kitap, kaymakamın eşi Sevil İnci de Camilla Parker Bowles'a çiçek verdi.

Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür de konuklara, içinde lazerle işlenmiş Artemis Tapınağı'nın bulunduğu cam heykel hediye etti. Hediyelerin sunulmasının ardından, Prens Charles, eşi Camilla Parker ile Celsus Kütüphanesi'ne girerek, kütüphanenin tarihi hakkında bilgi aldı.Efes Antik Kenti'ni ziyareti sırasında Prens Charles'a, Ankara İngiltere Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Dr. Lutgerde Vandeput, eşi Parker'a ise Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji bölümünden öğretim üyesi Veli Köse bilgi verdi.

Prens Charles, ziyaret sırasında ticaret agorasının giriş kapısıyla kütüphane girişinde yer alan ve 4 erdemi simgeleyen heykeller hakkında sorular sorarak, bilgi aldı. Gezi sırasında Prens Charles'in, Efes Antik Kenti'ni ''Çok güzel''
olarak tanımladığı belirtildi. Prens Charles kütüphanenin ardından, halen restorasyonu devam eden ''Yamaç Evler''i ziyaret etti. Ziyaretten yarım saat önce Efes Antik Kenti ziyarete kapatıldı ve heyetin güvenliği 12'si sivil olmak üzere toplam 82 kişi tarafından sağlandı.

Yabancı basın mensuplarının da takip ettiği ziyarette, gazetecilerin sadece Efes Celsus Kütüphanesi önünde görüntü alınmasına izin verildi. Ziyaret sırasında Camilla Parker Bowles, kendi fotoğraf makinesiyle antik kentin fotoğraflarını çekti. Prens Charles'in, programına devam etmek üzere Efes Antik Kentinden ayrılmasının ardından, eşi Camilli Parker Bowles bir süre daha antik kentte kaldı.

Antik kentin üst kapısında yer alan dükkânları gezen ve alışveriş yapan Cornwall Düşesi, Bülent Urgan isimli esnaftan 4 adet kaşmir şal satın aldı ve 100 YTL ödedi.
Mustafa Dağhan adlı esnaf da Camilla'ya bir Artemis heykeli hediye etti.