kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Krallar gibi ağırlanacaklar

Yeni Haber
Dünya Bankası Grubu ve Uluslar arası Para Fonu'nun (IMF) guvernörler kurullarının 2009 yıllık toplantılarının İstanbul'da gerçekleştirilmesi hakkındaki mutabakat zaptının onayına ilişkin Hükümet tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Türk Hükümeti, 16 Kasım 2005 tarihinde Dünya Bankası Grubu ve Uluslararası Para Fonu Guvernörler Kurullarının 2009 Yıllık toplantılarını İstanbul'da yapmaları davetinde, Banka ve Fon'un Guvernörler Kurulları da 21 Ağustos 2006'da, söz konusu davetleri kabul yönünde karar almışlardı.

YILLIK TOPLANTILAR EKİM 2009'DA

Dünya Bankası ve IMF ile düzenlenen ve Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı'nın imzaladığı mutabakat zaptına göre İstanbul'da 6-7 Ekim 2009'da yapılacak yıllık toplantılar için gerekli düzenlemeler Hükümet tarafından yapılacak. Ek toplantıların, 28 Eylül 2009 Pazartesi gününden başlayacağı ve yıllık toplantıların ardından 8 Ekim 2009'a kadar devam edeceği öngörülüyor.

Hükümet, özellikle ülkeye giriş prosedürleri hızlı biçimde yerine getirecek, Kuruluşların toplantılara katılacak mensupları ve eşlik eden aile mensuplarına vize çıkarılmasını kolaylaştıracak. Aynı kolaylık, Kuruluşlar tarafından, toplantılara davet edilen veya akreditasyon verilen gözlemciler ve diğer kişilere de sağlanacak.

KATILIMCILARA TAM DOKUNULMAZLIK

Mutabakat zaptında Hükümet, Guvernörler, İcra Direktörleri, Vekiller, komite üyeleri ve temsilciler ile bunların danışmanları ve Kuruluşların memur ve çalışanlarının, Türkiye toprakları içinde ve üzerinde, tutuklanma veya gözaltına alınmaktan ve şahsi bagajlarına el konulmasından muaf olacaklarını kabul ediyor.

Hükümet, ayrıca Kuruluşların üyelerinin ve toplantılardaki temsilcilerinin şifre kullanma ve kuryeyle ya da mühürlü çantalar içinde belge veya mektup alma hakkına sahip oldukları ve bütün yazı ya da belgelerinin dokunulmazlığı olduğunu taahhüt ediyor.

Katılımcıların eşyası aranamayacak, müsadere veya istimlak edilemeyecek, bunlara herhangi bir şekilde el konulamayacak. Bu kişilerin arşivleri dokunulmazlığa sahip olacak.

Kuruluşlar, bunların varlıkları, eşyaları, gelirleri, operasyonları ve Ana Sözleşmeleri tarafından yetki verilmiş işlemleri her çeşit vergiden muaf olacak.

KDV DAHİ ALINMAYACAK

Kuruluşlara sağlanan mallara, hizmetlere ya da konaklamaya, verginin satıcı ya da alıcı tarafından ödenecek olmasına bakılmaksızın, hiçbir katma-değer-vergisi veya buna benzer bir vergi uygulanmayacak. Kuruluşlar herhangi bir vergi veya harcın tahsili ya da ödemesiyle ilgili yükümlülükten de muaf olacak. Bu çerçevede, Hükümet, 2009 Yıllık Toplantıları için Kuruluşlar tarafından ya da Kuruluşlar adına Türkiye'ye getirilen veya Türkiye'den çıkarılan bütün eşyanın gümrük vergisinden ve gümrük kontrolünden muaf olarak giriş ve çıkışına izin verecek. Söz konusu eşya Hükümetle işbirliği içinde Kuruluşlar tarafından bastırılacak özel nakliye etiketleriyle teşhis edilecek.

Kuruluşlar tarafından bastırılacak özel bagaj etiketleriyle teşhis edilen şahsi bagajlar vergi ve harçlardan muaf kabul edilecek, giriş ve çıkışta gümrük işlemleri hızlandırılacak.

Toplantılara ilişkin her türlü haberleşmenin hiçbir sansür veya müdahaleye uğramadan gönderilebilmesi ve alınabilmesi sağlanacak.

KONAKLAMA

Hükümet, konaklama konusunda masrafını kendisi üstlenmek üzere, mekan temin edecek ve bürolar, toplantı odaları, ziyafet salonları sağlayacak, bunların kurulum ve sökümünü gerçekleştirecek. Bu mekanların tahsisi Kuruluşlarca belirlenecek.

26 Eylül 2009 ile 7 Ekim 2009 arasında, her bir heyet ve gözlemci kuruluşlarca kullanılmak ve giderleri söz konusu heyet ve kuruluşlarca karşılanmak üzere yaklaşık 330 büro, yine aynı dönemde, İcra Direktörleri, Kuruluşların yönetimleri ve diğer personeliyle, Müşterek Sekreteryanın kullanımı için de yaklaşık 620 büronun hazır hale getirilmesi için gerekli düzenlemeler yapılacak.

Çeşitli otellerde toplantıların resmi katılımcılarına tahsis edilmek ve masrafı katılımcılarca karşılanmak üzere, 4 bin adet gecelik konaklama imkanı ayarlanacak.

Hükümet, toplantıların yürütülmesi için gerekli olabilecek, Kuruluşlar tarafından Hükümet'e yeterli bir süre öncesinden bildirilen özellikleri taşıyan geçici eleman alımında Kuruluşlara yardımcı olacak.

ULAŞIM HİZMETLERİNİ HÜKÜMET KARŞILAYACAK

Kuruluşların Sekreterlikleri ile Hükümet, veya taraflarca görevlendirilen personel arasında, heyetler ve Kuruluşlar için belirlenecek yerel ulaşım hizmetleri Hükümet tarafından sağlanacak ve masrafı da karşılanacak.
Hükümet, Kuruluşlarca verilecek listelere uygun olarak, bürolar ve toplantı salonları için gerekli malzeme, mobilya, araç-gereç, işletme tesisatı, iletişim imkanları ve hizmetlerini ücretsiz olarak sağlayacak.

Hükümet, masraflarını kendisi karşılamak üzere toplantıların yapılacağı yerde yangın koruma ve cankurtaran hizmeti sağlayacak.

Atatürk Uluslararası Havalimanı'nda yeterli düzeyde acil tıbbi yardım imkanları hazır bulunduracak.

Toplantıların yapılacağı yerle katılımcıların çoğunun konaklayacağı oteller arasındaki trafik akışının hızlandırılması için gerekli önlemler alınacak.

(ANKA)