kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

8 yaşında kolesterol hastası çocuklar var

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
22.11.2007
* Çocuklarda da kolesterol olabilir mi?
Çocuklarda da erişkinlerdeki gibi kolesterol problemi olabiliyor ve erişkinlerden daha kötü sonuçlar doğurabiliyor. Birtakım genetik problemler bunu doğurabilir. Ailede bir yatkınlık varsa, çocukta aşırı kolesterol yüksekliğine rastlanabiliyor. 5 yaşından itibaren kolesterol ortaya çıkıyor. Hayati tehlike yaratma dönemi 8-9 yaşından sonra görülüyor. Bu tip kolesterol yüksekliği olan çocuklar, 15- 16 yaşında kalp krizi geçirerek hayatlarını kaybedebiliyorlar. Annesinde, babasında, anneannesinde ve dedesinde kalp sorunu olan çocuklarda, özellikle de ailelerinde genç yaşta ani ölümler varsa, 8-9 yaşlarında muayene edilmeli. Çocuklarda genetik kolesterole dikkat diyoruz!

* Çocukta kolesterol çıkarsa ne yapılmalı?
Hastalık takip edilmezse hayati tehlike ortaya çıkıyor. Babadan çocuklara geçen genetik kolesterolü Türkiye'deki çocukların yüzde 10'unda görüyoruz. Genetik kolesterol, karaciğerde kolesterolü parçalayacak enzim eksikliğine neden oluyor. Küçük çocukların kan tahlillerinde kolesterol yüksek çıkıyor ve diyetle düşürülemiyorsa; genetik kolesterolden şüphelenilmeli. Çocukta gen analizleri yapılarak kesin tanı ortaya koyulabilir. Genetik kolesterolü olan çocuk, ömür boyu ilaç kullanmalı ve diyet yapmalıdır. Eğer kendisine tedavi uygulanmaz veya tanı konulmazsa; damar tıkanıklığının gerçekleşmesi ve buna bağlı olarak da kalp krizi ve ani ölüm riski çok yüksektir. Hastalık takip edilmezse, hayati tehlike ortaya çıkar. Dünya standartlarına göre normal kolesterol limiti 200'ün altındadır. Eğer kişide kalp-damar problemi varsa, kolesterolü kesinlikle 200'ün üzerine çıkmamalıdır.

* Çocuklar da kolesterol ilacı kullanabilir mi?
Evet, kullanabilirler. Üstelik eğer kolesterol ilacına ihtiyaç duyulursa, çocuk bunu hayatı boyunca kullanmak zorunda kalacaktır. Ama bu ilacı kullanan çocukların hayatı kurtuluyor. Kolestrol ilacının hemen hemen hiçbir yan etkisi yok. Aileleri bu ilaçlar konusunda bilgilendirmek için elimizden geleni yapıyoruz.