kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sadece kuş uçabilir

Hasan ERŞAN SABAH
Ankara ve İstanbul'u birbirine bağlayacak hızlı tren hattının Ankara- Eskişehir arasında biten kısmına 100 alt geçit ve viyadük yapıldı. İnsan ve hayvan geçişini engelleyecek çalışma 100 milyon Euro'ya mal oldu..
İstanbul-Konya arasını 3.5 saat, Ankara-Konya arasını 1 saat 15 dakika, Ankara-Eskişehir arasını ise 1 saate indirecek hızlı tren hattının Ankara-Eskişehir hattı tamamlandı. Sinyalizasyon çalışmalarına başlanan hatta kuşların dışında hayvan ve insanların girememesi için 100 milyon Euro tutarında yatırımla 100 alt geçit ve viyadük inşa edildi. Ankara-Eskişehir hattı, İstanbul'a ulaşımı da kısaltacak. 7- 8 saatlik yolculuk hattın devreye girmesiyle iki-üç saat kısalacak.

3.5 MİLYAR DOLAR
2008 yılında Ankara-İstanbul hattının tamamen bitmesiyle yolculuk 3 saate kadar düşecek. Demiryollarına önümüzdeki 5 yılda yaklaşık 8 milyar dolarlık yatırım planlanıyor. Ankara-İstanbul ve Ankara-Konya arasındaki projelerin maliyeti ise yaklaşık 3.5 milyar dolar. TCDD'ye ait limanların özelleştirilmesinden gelecek yaklaşık 2 milyar dolarlık kaynak da demiryollarına aktarılacak. Ankara-Konya hattı 2008'de, Ankara- İstanbul hattı da 2010 yılında hizmete girecek. Bu hatların devreye girmesinin ardından Ankara-Sivas ve Ankara- İzmir arasında da hızlı tren hattı yapımına başlanacak. Hızlı trenin bütün olarak işlemeye başlamasıyla birlikte birlikte Ankara-İstanbul hattında yolcu payının yüzde 10'dan yüzde 78'e yükselmesi bekleniyor.

TEL ÖRGÜLER VAR
TCDD Genel Müdürü Süleyman Kahraman, Ankara-Eskişehir arasındaki hattın güvenliğinin alındığını belirterek "Bu hatlara ancak kuş girer" dedi. SABAH'ın sorularını yanıtlayan Kahraman, "Ne insan ne de hayvanlar hatlara giremez. Ancak havadan kuş girebilir. Bütün alt ve üst geçitler korumalı. Bazı hatlarda da güvenlik için tel örgü var. Hızlı tren sürekli 250 kilometre hızla gitmeyecek. Yavaşladığı 80-100 kilometre hızlara düştüğü bölümlerde var. Güvenlik en üst seviyede düşünülerek hareket ediliyor" diye konuştu.