kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

2 trilyon $'lık '7 birader' korkusu

SEÇKİN ÜREY
Singapur, Rusya, BAE, Norveç, Kuveyt ve Çin'e ait devlet kontrolündeki yatırım fonlarının büyüklüğü 2 trilyon dolara yaklaştı. ABD ve AB, kamu fonları ile ülkeler üzerinde siyasi baskı oluşturulmasından korkuyor..
Türkiye'de petrol ve döviz zengini ülkelerin devlet kontrolündeki yatırım fonlarının faaliyetlerinin finans piyasalarında yabancı yatırımlara karşı sınırlamaya neden olacağı endişesi taşındığı bildirildi. AB Komisyonu desteğinde Uluslararası Ticaret Odası ve Alman Ifo Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü'nün her ay düzenli olarak 90 ülkeden bin 20 ekonomistle yaptığı Dünya Ekonomi Anketi'nin sonuncusunda dünya ekonomisine ilişkin genel beklentilerin yanı sıra devlet fonları da masaya yatırıldı. Katılımcılara bu fonların faaliyetlerinin yatırım ortamını nasıl etkileyeceği de soruldu. Özellikle toplam büyüklükleri 2 trilyon dolara yaklaşan ve "süper fonlar" olarak anılan yedi fonla ilgili ne düşündüklerini belirtmeleri bin 20 ekonomistten istendi. Söz konusu fonlar Singapur'dan Temasek Holding ve Singapur Devleti Yatırım Şirketi, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Abu Dhabi Yatırım İdaresi, Kuveyt'ten Kuveyt Yatırım İdaresi, Çin'den Çin Yatırım Şirketi, Rusya'dan Rusya Federasyonu Stabilizasyon Fonu ve Norveç'ten Norveç Devleti Emeklilik Fonu'ndan oluşuyor. Singapur ve Çin, elinde bulundurduğu aşırı döviz rezervlerini kurdukları fonlarda değerlendiriyor. Geri kalan ülkelerin fonları ise petrol gelirlerinden besleniyor.

SINIRLAMA GELEBİLİR
Dubai ve Katar gibi petrol zengini başka ülkelerinde benzeri fonları bulunmakla birlikte, özellikle yedi fonun dünya finans piyasalarında giderek daha fazla söz sahibi olduğu ve özel fonlarında iş yapmak için bu fonların peşinden koştuğu belirtiliyor. Ancak fonların faaliyeti arttıkça, stratejik sektörlerde şirket ele geçirecekleri korkusuyla finansal piyasalara gelecek dış yatırımlara sınırlayıcı kuralların konulmasına ilişkin eğilimin de arttığı belirtiliyor. Ankette de özellikle fonların faaliyeti nedeniyle finans piyasalarına yönelik dış yatırımları sınırlayıcı önlemler alınıp alınmayacağı gündeme getirildi. Ankete katılan ekonomistler genel olarak finans piyasalarında dış yatırımlara sınırlama yapılacağına dair endişe taşıdıklarını belirttiler. Anket sonuçlarında, özellikle Kuzey Amerika, İsrail ve Türkiye'den gelen cevapların ciddi endişe taşındığının ortaya konduğu vurgulandı. Öte yandan son dönemde bölgede artan silahlı çatışma ihtimalinin Türkiye, İran ve İsrail ekonomilerine ilişkin endişelere neden olduğu sonucu anketten çıktı. Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odası, Birleşmiş Milletler ve bağlı ajanslarının resmi danışmanı statüsünde bulunuyor. Uluslararası Tahkim Mahkemesi de oda bünyesinde faaliyet gösteriyor. 130 ülkede ulusal komiteleri bulunan odanın uluslararası şirketlerden doğrudan üyeleri bulunuyor. Üyeler arasında British Telecom, AT&T, Coca-Cola, Exxon, Fiat, HSBC ve Novartis gibi devler bulunuyor.