kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kriz, yabancıyı Türklere muhtaç etti

RAHİM AK
Avrupa ve AB'de birbirine borç vermeyen yabancı dev bankalar daha önce kredi verdiği Türk bankaların kapısını çalmaya başladı Yabancı devler likidite sıkıntısını çözmek için kısa vadeli ürünler çıkarıp Türk bankalara yüksek faizle satmaya çalışıyor ..
Özellikle kriz sonrası ellerindeki fazla parayı Türk bankalarına sendikasyon ve seküritizasyon kredisi olarak vermeye çabalayan yabancı dev bankalar, mortage krizinin ardından yaşanan güvensizlik ortamında para bulamayınca daha önce borç verdiği Türk bankalarının kapısını çalmaya başladı. Krizin en sıkıntılı günlerinde kısa vadeli likidite için Türk bankalarının kapısını aşındıran yabancı finans kurumları şimdi de 1 yıl vadeli enstrümanlarla Türk bankalarını dolaşıyor. Bir bankanın üst düzey yetkilisi, yabancıların Türkiye'de para aramasının arkasında nakit sıkıntısı yanında yabancı dünya devi bankaların birbirlerine güvenmemelerinin olduğunu belirtti.

FAİZ SENDİKASYONDAN YÜKSEK
Türk bankalarına tahvil satıp kısa vadeli nakit yaratmaya çalışan yabancıların son 3-4 yıldır Türk bankalarına sendikasyon ve seküritizasyon kredileri verenler olduğunu kaydeden yetkili, "Türk bankaları bu bankalardan aldığı sendikasyon kredilerinin faizi libor artı 0.4 ile 0.5 aralığına kadar düştü. Bugün yabancıların bize teklif ettikleri faizler bu faizlerin de üzerinde" diyerek sıkışıklığın boyutunun altını açıkça çiziyor. Ancak Türk bankaları, döviz borçları nedeniyle para satmaya fazla istekli değil. Neden ise likidite sıkışıklığının daha yeni başladığını düşünmeleri. Bankacılar, 1 yıl vadeli sendikasyon kredilerinin ödemeleri geldikçe faizlerin daha da yükseleceğini bu nedenle maliyetlerin artacağını düşünüyor. Bu yüzden yabancıların teklif ettiği faiz yükselmeden veya sendikasyon ödemesi gelmeden kimse borç vermek istemiyor.