kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

K.Irak'ta aklıselim ön plana çıkıyor

Yeni Haber
Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun temel atma törenine katılmak üzere Gürcistan'da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Kuzey Irak'ta ve Mesut Barzani'de aklıselimin yavaş yavaş hakim olmaya başladığını görüyoruz" dedi.

Gül, bugünkü temaslarına başlamadan önce, kendisini izleyen Türk basın mensuplarıyla bir sohbet toplantısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül toplantıda, kuzey Irak ve bölgesel yönetimin lideri Mesut Barzani'de aklıselimin yavaş yavaş hakim olduğunun görüldüğünü belirterek, "Kuzey Irak yönetiminin, PKK'yı kullanmanın maliyeti ile Türkiye ile işbirliği yapmanın getirisini iyi değerlendirmesi gerekir" dedi.

Gül, son dönemde Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimde, terör örgütü PKK'yı etkisizleştirme yolunda bazı adımlar atıldığının görülmekte olduğunu da belirtti.

TERÖRE KARŞI MÜCADELEDE SOĞUKKANLI YOLLARDAN NETİCE ALINIR

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Teröre karşı mücadelede soğukkanlı ve gerçekçi yollardan netice alınır. Devlet akıllı davranmalı, bu da (PKK terörü) bitmeye mahkum. Önemli olan, daha fazla kan ve gözyaşı dökülmeden bitmesidir" dedi.

Gül, "Irak'ın kuzeyindeki Kürtlerin meselelerine sahip çıkanın geçmişte hep Türkiye olduğunu" belirterek, "Bugünkü durum bizi rahatsız ediyor. İşi zehirleyen terör örgütüdür. Onlara, yani PKK'ya karşı çıkma cesaretini göstermemenin maliyetinin farkındalar" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, "Biz tarih boyunca birlikte olduk, aramıza başkalarının girmesine gerek yok" ifadesini kullandı."Terörle mücadelede soğukkanlı, gerçekçi ve kapsamlı bir yolla netice alınacağını" belirten Gül, "Bu arada silahla da mücadele etme kararlılığını göstermek lazım. Terör örgütü bilmeli ki, silahsa silah" diye konuştu.

"Terörle mücadelenin sadece silahla olmayacağını, doldur-boşalt yöntemleri kullanmamak gerektiğini" bildiren Cumhurbaşkanı Gül, "Muhakkak hamasetten uzak olmalı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin aidiyetini sorgulamamalı. Bizim Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım diyen kimsenin etnik yapısı hakkında aklımıza soru gelmiyor" dedi.

"Her yerde, her etnik yapı içinde terör çıkabileceğini" ifade eden Gül, "Irak'takiler de 'Bunların (PKK'lı teröristlerin) etnik yapısı Kürt' dediği zaman büyük yanlışa düşer. Herkesin, dini ve etnik yapıya bakmaksızın tavır alması gerekir" ifadesini kullandı.

"HAREKAT KONUSU SİYASİ VE ASKERİ UZMANLARA BIRAKILMALI"


Gül, Irak'ın kuzeyine muhtemel bir harekat konusundaki soruya, "Harekat yapılır veya yapılmaz. Bu konu, uzmanlara, siyasi ve askeri uzmanlara
bırakılmalı. İstihbarat örgütleri, onların rapor verdikleri kurumlar, Cumhurbaşkanı ve Başbakan da bu uzmanlar içinde" karşılığını verdi.
"İşlerin baskıyla yapılması halinde sonuç vermeyeceğini" ifade eden Gül, geçenlerde Kara Kuvvetleri Komutanımız da 'Karar vericileri rahat
bırakın' dedi ve çok doğru bir şey söyledi" diye konuştu.

"Terörün geçici olarak suskunluk içine girmesinin başarı olmadığını" belirten Gül, "Türkiye'de teröre başvurmak için hiçbir gerekçe yoktur.
Bu nedenle biz bu tür yöntemlere başvuranlara terörist diyoruz" dedi.

DTP HAKKINDA KAPATMA DAVASI

Gül, DTP'nin kapatılmasına yönelik dava açılması konusundaki bir soruyu şöyle yanıtladı:"Cumhurbaşkanı olarak ben günlük siyasete girmek istemem. Genel olarak yüksek perdeden şunları söyleyebilirim: Demokrasi, tek başına terörü mağlup etmez, izole eder. O zaman da terörü, teröristi yenme gücü ortaya çıkar. Terörist eylem yapmak ister, ortam hazırlamak ister. Yüksek perdeden benim söyleyebileceklerim budur."

"Terörle mücadelede halka hizmet götürülmesinin de önemli yollardan biri olduğunu" belirten Gül, "Ben, Hakkari'de, Yüksekova'da, Siirt'te
arabadan inerek sokaklarda dolaştım. insanlar, kadınlar, kızlar, öylesine el sallıyordu ki, sanki kolları kopacaktı. Bu, bana, şahsıma gösterilen sevgi değil, millete, devlete bağlılığın simgesiydi. Hizmet çok önemli. Ben ilk kez o bölgelerde paletli ambulans gördüm" ifadesini kullandı.