kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Tüm seçenekler masada"

Yeni Haber
Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın Brüksel'e gitmeden önce AB Büyükelçileri ile yemekte biraraya geldi. Dış politika konularına ağırlık verildiği yemekte terörle mücadelede siyasi diyalog, diplomasi ile askeri, ekonomik araçlar gibi birçok enstrüman bulunduğunu belirterek PKK konusunda "tüm seçenekler masada" dedi.

Ali Babacan, Türkiye-AB Troykası toplantısı için Brüksel'e gitmeden önce Ankara'da AB Büyükelçileri ile yemek yedi. AB Dönem Başkanı Portekiz'in büyükelçilik konutunda Cuma günü düzenlenen öğle yemeğindeki buluşma, Portekiz Büyükelçisi'nin girişimi üzerine gerçekleşti.

AB diplomatik kaynakları da, Portekiz Büyükelçis Jose M. De Carvalho Lameiras'ın girişiminin ardındaki faktörleri şöyle sıraladılar:

"Yeni Türk hükümetinin çok aktif bir dış politika benimsenmesine bağlı olarak Ali Babacan'ın çok sayıda bölge ülkesine yaptığı geziler, İstanbul'da Irak Komşuları toplantısı, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Suudi Kralı Abdullah'ın ziyaretleri ve Ankara'daki İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas ile yapılan "üçlü zirve."

Bu arada, Beyaz Sarayı'ndaki Bush-Erdoğan görüşmesinden sonra ve bu ayın sonunda ABD'nin Annapolis kentinde yapılması öngörülen Ortadoğu Konferansı öncesi gerçekleşen AB Büyükelçileri ile buluşmasında Babacan, bölge ülkeleri gezisine ilişkin izlenimlerini ve Türk hükümetinin bölge sorunlarına yaklaşımını anlattı.

"IRAK VE PKK SORUNU"

Portekiz Büyükelçiliği Konutu'nda Irak üzerinde de duruldu. Bu çerçevede PKK sorunu ve Kuzey Irak da ele alındı. Türkiye'nin terör ile mücadeleye bakışını anlatırken siyasi diyalog ve diplomasi ile askeri ve ekonomik araçlar gibi enstrümanların bulunduğuna dikkat çeken Babacan, Türkiye'nin diplomatik çabalarına önem verdiği mesajını da verdi.
Sınır ötesi operasyonuna ilişkin tezkereye de değinen Babacan'ın PKK ile mücadele konusunda "Tüm seçenekler masada" ifadesini kullandığı öğrenildi.

Bir AB Büyükelçisi de, AB Büyükelçilerinin Ali Babacan ile Devlet Bakanı olduğu dönemde de bir araya geldiklerini anımsatarak Portekiz Büyükelçiliği konutundaki yemek için "Çok yapıcı, çok samimi ve çok ilginç" nitelemelerini kullandı.

Özellikle yeni Türk hükümetinin, Güney Kafkaslara önemli bir yer verdiğini belirten Büyükelçi, "Türkiye, son beş yılda siyasi istikrara kavuştu, ekonomisi çok güçlendi, AB müzakere sürecini başlattı. Şimdi, yeni hükümet, sağlanan siyasi istikrar ve kuvvetli ekonomi ile bölgede güçlenmek istiyor" diye konuştu.

(ANKA)