kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sel, sınır kapılarını kapattı Sel, sınır kapılarını kapattı

Murat KEKLİKÇİ - Umut TÜTÜNCÜ EDİRNE / SABAH
Bulgaristan barajların kapağını açtı. Edirne'yi su bastı. Kapıkule ile Pazarkule gümrük kapıları kapandı. Vatandaşın yardımına asker koştu ..
Bulgaristan'ın Arda Nehri'nde üç barajın kapaklarını açması sonucu Meriç ve Tunca nehirleri taşınca Edirne sular altında kaldı. Karaağaç mahallesinin kent merkeziyle ulaşımını sağlayan karayolu kapanırken, mahallede bulunan ilk ve orta dereceli okullar 4 gün tatil edildi. Mahallede mahsur kalan vatandaşlar, askeri araçlar ve botlarla taşındı, Kapıkule ve Pazarkule gümrük kapıları kapandı. Karaağaç kışlasında görev yapan askerler de dün sabah göreve botlarla gitti.

HER YER SU ALTINDA

*
Tunca Nehri'nin taşması üzerine onarımda olduğu için sadece yayalara açık olan Yalnızgöz Köprüsü, Sarayiçi Er Meydanı'nda bulunan Fatih ve Kanuni köprüleri de araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Sarayiçi'ndeki Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Er Meydanı, Adalet Kasrı, Balkan Şehitliği ile bölgedeki bazı tarım alanları, evler ve balıkçı barınaklarıyla Mehmetçik Gazinosu, tarihi Kasımpaşa Camisi ve şeker fabrikası da sular altında kaldı. Kurtarma ve jandarma ekipleri muhtemel olumsuzluklara karşı Tunca Nehri kenarında bekletildi.

BİR METREYE KADAR ÇIKTI

*
Bulgaristan'ın gümrük kapısı Kapitan Andreevo'daki taşkın nedeniyle, Türkiye'nin en büyük, dünyanın da ikinci büyük sınır kapısı olan Kapıkule Gümrük Kapısı, önce hafif araç trafiğine ardından da TIR trafiğine kapatıldı. Bulgar sınır kapısındaki sular bir metreye ulaştı.

* Taşkın nedeniyle geçiş güzergâhındaki yolların kapanması üzerine, Yunanistan'la bağlantının sağlandığı Pazarkule Sınır Kapısı da ulaşıma kapandı. Bulgaristan'a gitmek isteyenler Hamzabeyli, Yunanistan'a gitmek isteyenler ise İpsala sınır kapılarına yönlendirildi.

NEHİRLER YÜKSELİYOR

*
Edirne Valisi Nusret Miroğlu, Meriç, Tunca ve Arda nehir debilerinin yükselmeye devam ettiğini belirtti. Edirne'de 2005 ve 2006'da yaşanan taşkınlarda bazı seddelerin yıkıldığını hatırlatan Miroğlu, "Bu nedenle seddelerde iyileştirme yapıldı. Yıkılma olursa sıkıntı olur. Bu sıkıntıyı geçen yıl İpsala ve Kapıkule'de yaşadık. Kendi topraklarımızdaki Meriç Nehri'nde DSİ temizleme yaptı. Bu nehrin Yunanistan'la yapılacak bir protokol çerçevesinde temizlenmesi gerekiyor'' dedi. Kızılay yetkilileri Edirne'ye ilk etapta 100 çadır, 100 kampet, 100 mutfak tüpü, 500 battaniye, 500 uyku tulumu ve 100 katalitik soba gönderildiğini belirtti. Meteoroloji yetkilileri ise bugünden itibaren hafta sonuna kadar Trakya bölgesinde yağış beklenmediğini bildirdi.

ETKİN İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ

Bu arada, Karaağaç mahallesinde mide kanaması geçiren bir kişi ambulansla Tunca Köprüsü'ne getirilip, karşı kıyıda bekleyen ambulansla, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Öte yandan, Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçiliği, Türk ve Bulgar yetkililerin sel sularının kontrol altına alınması ve erken uyarı önlemleri konularında sürekli ve etkin işbirliği içinde olduklarını bildirdi.